På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
När näringsverksamheten upphör får du, året efter det att verksamheten upphörde, avdrag för 70 procent av det slutliga underskottet som en förlust i din deklaration, i inkomstslaget kapital. Om verksamheten upphörde under 2019 får du dra av slutligt underskottsavdrag först i deklarationen som lämnas 2021. Du får fördela avdraget på detta år och de kommande två åren, det vill säga år 2022–2023.
Dessa regler gäller inte om du
Du får inte dra av den del av underskottet som beror på att tillgångar eller tjänster tagits ut ur näringsverksamheten utan att uttagsbeskattning skett.
Underskottet ska du redovisa i Inkomstdeklaration 1 vid punkt 8.4. Deklarerar du i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 gör du avdraget via bilagan ”Övriga tjänste- och kapitaluppgifter”.
Du för in den del av det totala underskottet som du yrkar avdrag med det aktuella året. Skatteverket reducerar sedan beloppet till 70 procent. Under övriga upplysningar ska du också ange hur stort underskott du begär slutligt avdrag med och vilket år verksamheten upphörde.
Om du avslutar din verksamhet inom de fem första räkenskapsåren har du en möjlighet att kvitta ditt underskott mot inkomst av tjänst som ett allmänt avdrag i Inkomstdeklaration 1 vid punkt 14.1. Det gäller för dig som bedrivit aktiv näringsverksamhet och inte har bedrivit likartad verksamhet under de senaste fem åren innan den avslutade näringsverksamheten. Det gäller de första 100 000 kronorna i underskott för vart och ett av de fem åren. Det innebär att om du avslutade din verksamhet förra året kan du göra ett allmänt avdrag i deklarationen i år med max 100 000 kr om din verksamhet är nystartad.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.