Som delägare anses du inte vara anställd av handelsbolaget i inkomstskattehänseende. Därför ska du redovisa din andel av bolagets resultat i inkomstslaget näringsverksamhet istället för att redovisa din inkomst därifrån som lön. Är beloppet ett överskott beskattas det med inkomstskatt och sociala avgifter (egenavgifter).
Som delägare i handelsbolag med aktiv näringsverksamhet betalar du själv dina sociala avgifter. Det gör du i form av egenavgifter (aktiv näringsverksamhet) alternativt särskild löneskatt på förvärvsinkomster (SLF, vid passiv näringsverksamhet) på ditt överskott av näringsverksamheten.
Egenavgifterna eller SLF räknas som en kostnad i din näringsverksamhet, men de ska inte bokföras i handelsbolaget. Gör istället avdrag för dem i bilaga N3A (punkt 28).
Reglerna om egenavgifter respektive SLF är samma för delägare i handelsbolag och för dem som har en enskild näringsverksamhet. Därför kan du läsa mer om detta på sidan om enskild näringsverksamhet.
Inkomstslaget kapital gäller när du ska redovisa handelsbolagets avyttring av fastigheter och bostadsrätter som är kapitaltillgångar.
Inkomstslaget kapital gäller även när du gör avdrag för så kallad positiv räntefördelning och som huvudregel när du avyttrar din andel i bolaget.
Om du gör avsättning till expansionsfond behöver du betala expansionsfondsskatt. Om du har gjort avdrag för pensionssparande behöver även du betala en särskild löneskatt på avdragsbeloppet.
Är du delägare i ett eller flera handelsbolag så räknas verksamheten i varje handelsbolag som en egen näringsverksamhet. Varje näringsverksamhet är en beräkningsenhet. Det betyder att underskott från ett handelsbolag inte kan kvittas mot ett överskott i ett annat.
Driver du både ett handelsbolag och en enskild näringsverksamhet så är det två näringsverksamheter. Underskott i den ena kan inte kvittas mot överskott i den andra.
Ditt engagemang i en näringsverksamhet är antingen aktivt eller passivt. Ett bolags verksamhet kan alltså vara aktiv för en delägare och passiv för en annan, beroende på hur aktiv delägaren är. Vidare kan en och samma delägare vara aktiv i ett handelsbolag och passiv i ett annat.
Uppdelningen har betydelse för om du ska betala egenavgifter eller särskild löneskatt. Det har också betydelse för sociala förmåner, grundavdrag, rätten till avdrag för egna pensionskostnader och underskottsavdrag. Uppdelningen kan i vissa fall också ha betydelse när du avyttrar andelar.
Din näringsverksamhet i handelsbolaget är aktiv om du arbetat i bolaget minst cirka 500 timmar under ett år (kalenderår). Om verksamheten i huvudsak bygger på din egen arbetsinsats, som exempelvis skribent eller hantverkare, kan du arbeta färre timmar och ändå anses vara aktiv.
Delägarna fördelar handelsbolagets resultat sig emellan enligt sitt bolagsavtal som kan vara skriftligt eller muntligt. Finns det inget avtal ska resultatet fördelas enligt de principer som anges i lagen om handelsbolag och enkla bolag. Sammanfattningsvis innebär det att varje delägare får en ränta på sitt insatta kapital och ett rimligt arvode för sitt arbete i bolaget. Det över- eller underskott som därefter finns kvar fördelas lika mellan delägarna.
I undantagsfall kan Skatteverket ändra beskattningen av en resultatfördelning som delägarna har gjort enligt avtal. Det kan ske om resultatfördelningen verkar orimlig och främst är gjord av skattemässiga skäl.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.