På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Förtidsåterbetalning – för dig som har A-skatt

I och med skatteförfarandelagen är det nu svårare att få förtidsåterbetalning av inbetald preliminär A-skatt. Det är oftast enklare att ansöka om jämkning redan under inkomståret om du är löntagare eller pensionär.

Ansök om jämkning i vår e-tjänst

Du ansöker enkelt om jämkning med e-legitimation via vår e-tjänst Jämkning, eller genom att fylla i blanketten Jämkning (ändring av preliminär A-skatt) (SKV 4302).

07-24

När kan du få förtidsåterbetalning?

Du kan få förtidsåterbetalning av preliminär A-skatt om du förväntas få överskott av slutlig skatt vid slutskatteberäkningen och det anses vara oskäligt för dig att vänta med återbetalningen. Dessutom krävs att det ska vara fråga om ett väsentligt belopp (0,2 prisbasbelopp) och att det finns ett angeläget behov. Om inte samtliga kriterier är uppfyllda kan du inte få förtidsåterbetalning.

Som angeläget behov räknas:

  • begravningskostnader vid dödsfall inom familjen
  • betalning av egna restförda skulder
  • betalning av egna skatteskulder som riskerar att restföras. Undantag från väsentligt belopp kan i dessa fall tillåtas
  • felaktig handläggning hos Skatteverket, till exempel felaktigt beslut om skatteavdrag
  • emigration

Så här ansöker du

Du ansöker om förtidsåterbetalning av preliminär A-skatt genom att fylla i blanketten Ansökan Förtidsåterbetalning av preliminär A-skatt (SKV 4318).

Om du ansöker innan du fått din inkomstdeklaration bifogar du handlingar som styrker inkomster, utgifter och gjorda skatteavdrag. Har du fått din inkomstdeklaration bifogar du en kopia av den efter att du gjort eventuella tillägg.

Det finns ingen sista dag för ansökan eftersom en ansökan kan registreras hos Skatteverket till dag före uttaget av den slutliga skatten, men ju närmare din ordinarie utbetalning desto mindre anses det oskäligt att vänta på återbetalningen.

Har du haft debiterad preliminärskatt under beskattningsåret?

Du kan inte få förtidsåterbetalning av en debiterad preliminärskatt (F‑skatt eller SA‑skatt). Om din debiterade preliminärskatt har varit för hög får du istället begära att din debiterade preliminärskatt ska ändras och eventuellt få den sänkta delen återbetald. Det enklaste och snabbaste sättet att begära ändring av din debiterade preliminärskatt är att använda e-tjänsten Preliminär inkomstdeklaration, som du når via länken nedan. Har du inte möjlighet att använda e-tjänsten ska du använda blankett SKV 4314 (för fysiska personer) eller SKV 4313 (för juridiska personer).

Skatteverket

Till toppen