På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Sjöinkomst – regler för anställda ombord på fartyg

Den som har sjöinkomst tillgodoförs ett sjöinkomstavdrag vid inkomstbeskattningen. Avdraget görs från den beskattningsbara förvärvsinkomsten, utöver det vanliga grundavdraget.

Skattereduktion för sjöinkomst

Den anställde får även skattereduktion för sjöinkomst (ett avdrag från skatten) grundat på antal dagar med sjöinkomst.

Automatiskt avdrag

Arbetar du på ett svenskregistrerat fartyg för en svensk arbetsgivare tillgodoförs avdragen automatiskt med ledning av den kontrolluppgift som arbetsgivaren lämnar till Skatteverket efter årets slut. Den anställde ska alltså inte göra avdragen i sin inkomstdeklaration. Reglerna gäller även för anställda på fartyg registrerade i övriga EES med svensk arbetsgivare. Om sjömannen däremot är anställd av en utländsk arbetsgivare på ett EES-handelsfartyg, måste denne själv begära avdraget i sin inkomstdeklaration.

Vad gäller för det fartyg som sjömannen arbetar på?

Skatteverket beslutar varje år för vilka svenskregistrerade fartyg de anställda har sjöinkomst och således får sjöinkomstavdrag och skattereduktion för sjöinkomst. Samtidigt beslutar Skatteverket vilket fartområde (fjärrfart eller närfart) som gäller för fartygen. Besluten publiceras i Skatteverkets författningssamling (SKVFS 2016:4 inkomstår 2016). Information kan också lämnas av skattekontor 3 Göteborg.

Närfart innebär

  • linjefart mellan svenska hamnar utanför öppen kust eller utomskärs vid kusterna samt linjefart mellan svensk och utländsk hamn eller mellan utländska hamnar, dock inte linjefart bortom en linje mellan Hanstholm i Danmark och Lindesnäs i Norge eller bortom Cuxhaven i Tyskland. Färjetrafiken är i regel närfart.

Inre fart innebär

  • fartyg som går inom Sverige till övervägande del i hamnar, på floder, kanaler, insjöar eller inomskärs vid kusterna eller i Kalmarsund.

Fjärrfart innebär

  • annan fart än närfart och inre fart.
Skatteverket

Till toppen