På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Anlita utländsk företagare

Om du anlitar en företagare för arbete ska du alltid kontrollera att företagaren är godkänd för F-skatt.

Om företagaren är godkänd för F-skatt behöver du som kund inte tänka på att göra skatteavdrag, betala arbetsgivaravgifter eller lämna kontrolluppgift till Skatteverket.

Kan utländska företagare bli godkända för F-skatt i Sverige?

Även utländska företagare kan, efter ansökan, godkännas för F-skatt. Det krävs inte att den utländska företagaren betalar skatt i Sverige. Det räcker med att han eller hon ska bedriva näringsverksamhet här. Utländska företagare genomgår samma kontroll som svenska företagare och måste därför visa att de inte har skatteskulder i sitt hemland innan Skatteverket kan godkänna företaget för F-skatt. 

Vad ska jag tänka på när jag anlitar en utländsk företagare?

Anlita en utländsk företagare som är godkänd för svensk F-skatt. Du kan be företagaren lämna ett registerutdrag från Skatteverket som är daterat och signerat av företagaren. Att företaget är registrerat i sitt hemland spelar ingen roll i detta sammanhang.  Du kan även kontakta Skatteverket och få reda på om företaget har F-skatt. Skatteupplysningen 0771‑567 567.  

Vad ska jag göra om den utländska företagaren inte är godkänd för F-skatt?

Om det utländska företaget saknar svensk F-skatt är du skyldig att göra skatteavdrag om du betalar ut 10 000 kr eller mer, under året, till företagaren. Om företagaren bedriver enskild näringsverksamhet ska du även betala arbetsgivaravgifter på den ersättning som du har betalat ut till honom eller henne (om du betalar ut 10 000 kr eller mer). Samma regler gäller om du betalar ut ersättning till en svensk företagare som saknar F-skatt.  

Exempel

Olle anlitar en utländsk företagare för plattsättning. Arbetet kostar 15 000 kr. Företagaren är inte godkänd för F-skatt. Eftersom företagaren inte är godkänd för F-skatt och arbetskostnaden överstiger 10 000 kr ska Olle betala arbetsgivaravgifter med 4 713 kr (31,42 % på 15 000 kr) på den utbetalda ersättningen samt göra skatteavdrag med 4 500 kr (30%). Olle ska redovisa arbetsgivaravgifter och skatteavdrag i en förenklad arbetsgivardeklaration för privata tjänster.

Om du är helt säker på att den utländska företagaren saknar fast driftställe i Sverige ska du inte göra skatteavdrag. Du måste även vara säker på att företagaren bedriver näringsverksamhet i sitt hemland.

Om den utländska företagaren kommer från ett annat EU/EES-land och har ett intyg om tillämplig lagstiftning som visar att personen ska omfattas av hemlandets socialförsäkring ska du inte betala arbetsgivaravgifter på utgiven ersättning. 

Behöver jag betala moms på arbetet som den utländska näringsidkaren utfört?

Ja, när du som privatperson köper tjänster i Sverige ska fakturan innehålla en momsdebitering. Köper du byggtjänster ska det alltid vara svensk moms (25%). 

Vill du veta mer om den företagare som du ska anlita?

Du kan alltid kontakta Skatteverket för att ta reda på om den företagare (svensk eller utländsk) du har tänkt att anlita är godkänd för F-skatt, är momsregistrerad, betalar arbetsgivaravgifter samt om han eller hon har skatteskulder.

Skatteverket

Till toppen