På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Starta och registrera företag

Innan du ska starta ett företag måste du bestämma vilken företagsform företaget ska ha. Olika företagsformer passar olika företag och de fungerar på olika sätt. Du betraktas till exempel som anställd i vissa företag. I en del företagsformer sträcker sig ditt personliga ansvar längre än i andra företagsformer.

Alla företagsformer utom de som bedriver enskild näringsverksamhet måste registreras hos Bolagsverket för att kunna starta sin verksamhet. Vill du som bedriver enskild näringsverksamhet skydda ditt företagsnamn behöver även du registrera dig hos Bolagsverket.

Om e-tjänster

För att göra det snabbare och enklare för dig som företagare har vi på Skatteverket tagit fram en rad e-tjänster. Lär dig mer om dem här.

Oavsett företagsform är den som bedriver näringsverksamhet (med ett fåtal undantag) skyldig att anmäla sig för registrering hos Skatteverket. En sådan anmälan ska alltid lämnas på särskild blankett. Som särskild blankett räknas Skatteverkets e-tjänst på företagarsajten verksamt.selänk till annan webbplats (se nedan) eller blanketten Företagsregistrering (SKV 4620) som du hittar på den här webbplatsen.

I en anmälan för registrering kan man:

  • ansöka om godkännande för F-skatt eller FA-skatt
  • anmäla sig för momspliktig verksamhet
  • anmäla sig som arbetsgivare
  • lämna uppgifter för beräkning av preliminär skatt.

Företagarsajten verksamt.se

Skatteverket, Bolagsverket och Tillväxtverket driver företagarsajten verksamt.selänk till annan webbplats. Där hittar du som vill starta eller redan driver företag information och e-tjänster. Bland annat kan du

  • registrera nytt företag hos Skatteverket och hos Bolagsverket
  • ansöka om godkännande för F-skatt och FA-skatt
  • skapa en affärsplan
  • ändra företagets uppgifter hos Bolagsverket
  • ändra företagets uppgifter hos Skatteverket
  • avveckla företaget.

Skatteverkets e-tjänster på verksamt.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan i dagsläget användas för enskild näringsverksamhet, aktiebolag, handels- och kommanditbolag, ekonomiska föreningar och av bostadsrättsföreningar.

För att kunna använda e-tjänsten måste du ha giltig e-legitimation. Om du ska använda Skatteverkets e-tjänst för en juridisk person måste du dessutom vara registrerad som firmatecknare hos Bolagsverket.

Lyssna på Skatteskolan – en podcast för företagare

Podcasten Skatteskolan lär dig det mesta du behöver veta om skatt, moms och avgifter för att starta och driva företag. Under tio avsnitt ger Skatteverkets experter dig en snabbkurs i företagsformer, lön, preliminärskatt, bokföring, avdrag och mycket mer. Varje onsdag släpps nya avsnitt.

Skatteverket

Till toppen