Ett aktiebolag är en juridisk person som kan teckna avtal, ha anställda och äga saker. Aktiebolaget kan ägas av en eller flera delägare. Delägarna kan vara både fysiska och juridiska personer. Aktiebolag förkortas som AB.
Webbseminarier för aktiebolag
I fyra olika seminarier får du veta vad du behöver tänka på när du startar ett bolag. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.
För beskattningsår som har börjat den 1 januari 2021 eller senare är skatten 20,6 procent.
För att starta ett aktiebolag tar du kontakt med Bolagsverket där aktiebolaget ska registreras. Den som startar ett aktiebolag måste satsa pengar eller egendom som bolaget har nytta av i bolaget. Satsar man pengar kallas det för aktiekapital. Satsar man egendom kallas det för apportegendom. För aktiebolag som bildas (stiftas) från den 1 januari 2020 och framåt gäller att aktiekapitalet måste vara minst 25 000 kronor. Innan dess gällde att aktiekapitalet skulle vara minst 50 000 kronor.
Från och med den 1 januari 2020 kan befintliga privata aktiebolag sänka sitt aktiekapital till 25 000 kronor. Du kan läsa om hur en minskning av aktiekapitalet går till hos Bolagsverket.
Om en minskning av aktiekapitalet sker i kombination med en återbetalning till aktieägarna kan beskattningskonsekvenser uppstå.
Återbetalningen ska behandlas som en utdelning om antalet aktier är oförändrat före och efter återbetalningen (det vill säga ingen inlösen sker).
Om aktier däremot dras in i samband med en återbetalning (det vill säga inlösen sker) räknas det som en avyttring för aktieägaren och en kapitalvinstberäkning ska ske. En eventuell kapitalvinst på kvalificerade aktier beskattas dock som utdelning.
En minskning utan återbetalning till aktieägarna leder sällan till att Skatteverket behöver involveras då det i normalfallet inte är skattepliktigt för ett aktiebolag att dra in aktier utan återbetalning. Om en återbetalning sker med annat än kontanta medel kan en uttagsbeskattning av aktiebolaget bli aktuellt.
Ett aktiebolag är alltid deklarationsskyldigt även om det inte bedrivs någon verksamhet. Har du fått en Inkomstdeklaration 2 skickad till ditt aktiebolag måste du alltså lämna in den till Skatteverket.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.