På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Skatt på naturgrus

Nyheter

Skatten på naturgrus höjs från 13 kronor till 15 kronor per ton naturgrus från och med den 1 augusti 2015.

Skatt på naturgrus

En särskild punktskatt ska betalas för naturgrus som bryts i Sverige. Syftet med skatten är att åstadkomma en bättre hushållning med naturgrus, som är en ändlig naturresurs.

Med naturgrus menas naturligt sorterade jordarter som består av sand, grus, sten och block.

Skatten ska betalas om utvinningen av gruset sker för annat ändamål än markinnehavarens husbehov och sker med stöd av tillstånd som lämnats enligt miljöbalken eller vattenlagen eller om utvinningen kräver tillstånd enligt miljöbalken.

Skatten tas ut med 15 kronor per ton utvunnet naturgrus.

I första hand ska du som exploaterar en naturgrustäkt betala skatten till Skatteverket. Du ska registrera dig särskilt som skattskyldig för skatt på naturgrus. Detta gör du genom att skicka in en anmälningsblankett till Skatteverket. Du hittar blanketten längre ner på denna sida.

Efter att du registrerat dig kommer du löpande att få deklarationsblanketter för naturgrusskatten från Skatteverket. Du ska lämna en deklaration för varje redovisningsperiod, vanligtvis en gång per månad. Du betalar in skattebeloppet till ditt skattekonto. 

Läs mer om skatten på naturgrus på Rättslig vägledning.

Kontakta oss

Skatteverket

Till toppen