På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Tillfälligt registrerad varumottagare

Om du yrkesmässigt vid ett enstaka tillfälle vill ta emot alkoholvaror, som flyttas under skatteuppskov från ett annat EU-land, kan du ansöka om godkännande som "tillfälligt registrerad varumottagare".

Ditt godkännande begränsas i så fall till att bara gälla mottagandet av varor vid en särskilt angiven uppskovsflyttning. För att bli godkänd ska du ställa en säkerhet till Skatteverket för skatten på varorna. Säkerheten ska ställas innan varorna flyttas från det andra EU-landet.

Reglerna i den svenska alkohollagen (2010:1622) medför dock att en tillfälligt registrerad varumottagare bara har rätt att ta emot öl med en alkoholhalt som inte överstiger 3,5 volymprocent. Yrkesmässig införsel av andra alkoholdrycker kräver ett godkännande som upplagshavare eller som registrerad varumottagare.

Observera att du som tillfälligt registrerad varumottagare bara kan ta emot alkoholvaror under skatteuppskov. Du kan aldrig lagra eller flytta varorna vidare under skatteuppskov. Om du vill ha möjlighet att göra detta måste du i stället ansöka om att bli godkänd som upplagshavare.

Observera också att du som tillfälligt registrerad varumottagare bara kan ta emot alkoholvaror som flyttas under skatteuppskov från ett annat EU-land.

Läs mer om hur du ansöker m.m. i Skatteverkets broschyr Varumottagare - alkoholskatt (SKV533) under avsnittet Tillfälligt registrerad varumottagare.

Skatteverket

Till toppen