På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Alkoholvaror

Du ska betala skatt på de flesta varor som innehåller alkohol, det finns dock vissa undantag.

Alkoholskatt ska betalas för

 • öl
 • vin
 • andra jästa drycker än vin och öl
 • mellanklassprodukter och
 • etylalkohol (både spritdrycker och s.k. teknisk sprit).

Alkoholvaror tillhör de olika varuslagen utifrån de tulltaxenummer som är fastställda i den s.k. Kombinerade nomenklaturen (KN) samt utifrån vissa andra förutsättningar.

Om du är osäker på vilket KN-nummer som din produkt har ska du i första hand be din leverantör om den uppgiften. Om du fortfarande är osäker på vilket KN-nummer din vara faller under kan du kontakta Tullverket.

Om du vet vilket KN-nummer produkten har, men ändå är osäker på hur den ska beskattas ska du kontakta Skatteverket.

Hit kan du ringa om du har frågor om punktskatter

Varukoder

I de EU-gemensamma datasystemen delar man upp de olika skattepliktiga varorna utifrån olika koder som består av en bokstav och tre siffror (exempelvis B000 för öl eller S200 för spritdrycker). Dessa varukoder bestämmer strukturen och innehållet i de elektroniska meddelanden som utbyts mellan aktörerna och mellan EU-länderna.

Läs mer under Koder och kodbeskrivningar i menyn.

Undantag

Vissa alkoholvaror är undantagna från skatteplikt. Dessa är

 • s.k. ”fullständigt denaturerad alkohol”
 • alkohol som ingår i vinäger
 • alkohol som ingår i läkemedel
 • alkohol i smakämnen, dock under förutsättning att smakämnet ska användas för tillverkning av livsmedel eller för tillverkning av drycker med en alkoholhalt som inte överstiger 1,2 volymprocent
 • alkohol som ingår i livsmedel eller som ingrediens i halvfabrikat för tillverkning av livsmedel, dock under förutsättning att alkoholinnehållet i det färdiga livsmedlet inte överstiger 8,5 liter ren alkohol per 100 kg chokladprodukt eller 5 liter ren alkohol per 100 kg av något annat livsmedel
 • alkohol som ingår i en vara som inte är avsedd att ätas eller drickas under förutsättning att den är denaturerad. Med ”denaturerad” menas att man har tillsatt vissa ämnen som gör att alkoholen blir mer eller mindre odrickbar.

Du ska inte heller betala alkoholskatt för varor, som under vissa särskilda förutsättningar, har blivit fullständigt förstörda eller har gått oåterkalleligen förlorade och därigenom blivit oanvändbara som alkoholvaror. Alkoholskatt ska inte heller betalas för varor som är motorbränsle under förutsättning att den ingående alkoholen är denaturerad.

Du kan läsa mer om de olika varuslagen samt om undantagen från skatteplikt i Skatteverkets Handledning för punktskatter (SKV 504). 

Skatteverket

Till toppen