På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Enligt EU:s regler om DAC4 och OECD:s regler om Country-by-Country Reporting (CbCR) ska Sverige årligen utbyta land-för-land-rapporter. Dessa regler har i svensk lagstiftning införts i 33 a kap. skatteförfarandelagen.
Kravet att lämna land-för-land-rapportering omfattar multinationella koncerner som har en koncernomsättning om minst 7 miljarder kronor.
Enligt huvudregel ska det yttersta moderföretaget i koncernen lämna in en land-för-land-rapport för hela koncernen i det land där moderföretaget hör hemma. I Sverige ska därför svenska företag som är yttersta moderföretag i koncerner som omfattas av rapporteringskravet upprätta och lämna in koncernens land-för-land-rapport till Skatteverket.
I vissa fall ska även andra svenska företag lämna land-för-land-rapport till Skatteverket (33 a kap. 5§ skatteförfarandelagen (2011:1244)). Det gäller om:
Land-för-land-rapporten ska ha kommit in till Skatteverket senast 12 månader från det att räkenskapsåret avslutades.
Allmänna, rättsliga och tekniska frågor om land-för-land-rapportering ställs med fördel till CbC-rapportering@skatteverket.se.
Skatteverket tar nu emot land-för-land-rapporter från svenska koncerner endast i version 2.0 av XML-schemat.
De rapporter som Skatteverket sänder till, respektive tar emot från andra länder från och med 1 februari 2021 ska vara utformade i enlighet med version 2.0 av XML-schemat.
Tidpunkter att förhålla sig till:
Ny Teknisk beskrivning för version 2.0 av XML-schemat finner ni här.
Vi har gjort en sammanställning av de största ändringarna/tilläggen för att ge vägledning kring omfattningen av kommande ändringar. För en uttömmande beskrivning av samtliga ändringar och tillägg hänvisar vi även till OECD:s User Guide.
Alla svenska företag som ingår i en koncern som är skyldiga att lämna en land-för-land-rapport i Sverige eller i ett annat land ska årligen underrätta Skatteverket om detta. Med svenskt företag avses obegränsat skattskyldiga företag, svenska handelsbolag och utländska företags fasta driftställen i Sverige.
Om det finns flera svenska företag i koncernen som är skyldiga att lämna en land-för-land-rapport, kan koncernen utse ett av dem att lämna rapporten (så kallat ställföreträdande moderföretag). Om koncernen inte gör det är varje enskilt svenskt företag skyldigt att upprätta en land-för-land-rapport.
Du som företräder ett svenskt företag som ska lämna en land-för-land-rapport till Skatteverket, ska underrätta Skatteverket om detta innan det räkenskapsår som ska redovisas i land-för-land-rapporten har gått ut.
Underrättelse lämnas på blanketten SKV 2381.
Du som företräder ett svensk företag som ingår i en koncern där ett annat företag kommer att lämna en land-för-land-rapport för hela koncernen, ska underrätta Skatteverket om detta innan det räkenskapsår som ska redovisas i land-för-land-rapporten har gått ut. Detta gäller oavsett i vilket land det andra företaget kommer att lämna rapporten.
Underrättelsen ska komma in till Skatteverket före räkenskapsårets utgång.
Underrättelse lämnas på blanketten SKV 2382.
I Skatteverkets tekniska beskrivning för lämnande av land-för-land-rapporter, SKV260-cbcr, beskrivs hur XML för land-för-land-rapportering ska utformas. o Informationen om XML för land-för-land-rapportering finns även i OECD:s CbC XML User Guide for Tax Administrations (Version 2.0 publicerad september 2019). Viss information finns i EU:s regelverk (ändring i direktiv 2011/16/EU). I den tekniska beskrivningen finns det också förtydliganden av hur XML-schemat ska sammanställas.
Skatteverket har tagit fram en exempelfil som går att öppna och läsa i en XML-editor, texteditor eller liknande program. Det bör poängteras att det inte med ledning av endast den här exempelfilen är praktiskt möjligt att konvertera data till en XML-fil med hjälp av exempelvis MS Excel. Exempelfilen kan dock skapa viss förståelse för hur formatet och schemat är tänkt att fungera. Skatteverket tillhandahåller inte heller någon lösning för att skapa XML-filer eller rekommendationer om vilka lösningar eller leverantörer som kan vara lämpliga. Exempelfilen är uppdaterad till OECD:s schema version 1.0.1. Det finns även en ny exempelfil för den kommande version 2.0 av XML-schemat, se nedan.
Exempelfilen för version 1.0.1 kan köras i e-tjänsten för test av fil. E-tjänsten för test av fil kommer att uppdateras för version 2.0 av XML-schemat.
Elektronisk inlämning av rapport via XML-fil sker via e-tjänsten Lämna filer – CRS och FATCA samt CbCR på Skatteverkets webbplats. Du behöver logga in med e-legitimation för att kunna använda tjänsten.
Lämna filer - CRS och FATCA samt CbCR
I de fall ett svenskt företag, som varken är moderföretag eller ställföreträdande moderföretag, blir skyldig att lämna en land-för-land-rapport kan det förekomma att rapporten inte blir fullständig. Det gäller i de fall moderföretaget vägrat att lämna den information till det svenska företaget, som behövs för att en fullständig rapport ska kunna upprättas.
Svenska företag som lämnar en ofullständig rapport på grund av att moderföretaget vägrat att lämna ut nödvändiga uppgifter ska underrätta Skatteverket om detta. Det görs i samband med att land-för-land-rapporten skickas in genom att svara på en fråga i filöverföringstjänsten.
Svenska moderföretag och svenska företag som är ställföreträdande moderföretag är skyldig att lämna fullständiga rapporter. Om ett sådant företag inte lämnar en fullständig rapport kommer de inte anses ha lämnat in sin rapport.
Land-för-landrapportering är en ny uppgiftsskyldighet som innebär att svenska företag som ingår i en koncern som har en koncernomsättning om minst 7 miljarder kronor, ska
Underrättelse och land-för-land-rapportering ska ske årligen till Skatteverket. Första datum då en underrättelse ska ha lämnats in är den 30 april 2017. Första datum då en land-för-land-rapport ska ha lämnats in är den 31 december 2017.
Skatteverket kommer att godta att en underrättelse görs på engelska.
Alla svenska företag som ingår i en koncern som är skyldiga att lämna en land-för-land-rapport i Sverige eller i ett annat land ska underrätta Skatteverket om detta. Med svenskt företag avses obegränsat skattskyldiga företag, svenska handelsbolag och utländska företags fasta driftställen i Sverige. Vad som ska framgå av underrättelsen hittar du längre ned på denna sida.
Som huvudregel ska moderföretaget i koncernen lämna in en land-för-land-rapport för hela koncernen i det land där moderföretaget hör hemma. I Sverige ska därför svenska företag som är moderföretag i koncerner som omfattas av rapporteringskravet upprätta och lämna in koncernens land-för-land-rapport till Skatteverket.
I vissa fall ska även andra svenska företag lämna land-för-land-rapport till Skatteverket. Det gäller om
Om det i en situation som nämns ovan finns flera svenska företag i koncernen som är skyldiga att lämna en land-för-land-rapport, kan koncernen utse ett av dem att lämna rapporten (så kallat ställföreträdande moderföretag). Om koncernen inte gör det är varje enskilt svenskt företag skyldigt att upprätta en land-för-land-rapport.
Du som företräder ett svenskt företag som ska lämna en land-för-land-rapport till Skatteverket, ska underrätta Skatteverket om detta innan det räkenskapsår som ska redovisas i land-för-land-rapporten har gått ut.
Om det räkenskapsår som ska rapporteras har påbörjats efter den 31 december 2015 och avslutats före den 1 april 2017 ska underrättelsen komma in till Skatteverket senast den 30 april 2017.
Lämna följande uppgifter i underrättelsen:
Skicka underrättelsen till:
Skatteverket
403 32 Göteborg
Du som företräder ett svensk företag som ingår i en koncern där ett annat företag kommer att lämna en land-för-land-rapport för hela koncernen, ska underrätta Skatteverket om detta innan det räkenskapsår som ska redovisas i land-för-land-rapporten har gått ut. Detta gäller oavsett i vilket land det andra företaget kommer att lämna rapporten.
Om det räkenskapsår som ska rapporteras har påbörjats efter den 31 december 2015 och avslutats före den 1 april 2017 ska underrättelsen komma in till Skatteverket senast den 30 april 2017.
Lämna följande uppgifter i underrättelsen:
Skicka underrättelsen till:
Skatteverket
403 32 Göteborg
Rapporteringsskyldiga svenska företag ska lämna in land-för-land-rapporter (filer i fastställt XML-format) till Skatteverket. Skyldigheten att lämna en rapport gäller för räkenskapsår som påbörjats efter den 31 december 2015. Rapporten ska senast ha kommit in till Skatteverket inom 12 månader från det att räkenskapsåret avslutades. Det innebär till exempel att koncerner med en koncernomsättning om motsvarande 7 miljarder SEK och mer för räkenskapsåret 1 januari – 31 december 2016 ska lämna en land-för-land-rapport senast den 31 december 2017.
Skatteverket kommer att publicera en teknisk beskrivning för land-för-land-rapporter. Den kommer att beskriva hur XML för land-för-land-rapportering ska utformas och hur filen ska lämnas in till Skatteverket. Informationen om XML för land-för-land-rapportering finns även i OECD:s CbC XML User Guide. Viss information finns i EU:s regelverk (ändring i handräckningsdirektivet)
. I den tekniska beskrivningen som Skatteverket kommer att publicera finns det också förtydliganden av hur XML-schemat ska sammanställas.
Land-för-land-rapportering kommer endast att kunna ske elektroniskt via överföring av fil i XML-format. Inlämning kommer att ske via en filöverföringstjänst på Skatteverkets webbplats som öppnas i slutet av 2017.
Syftet med land för land-rapportering är bland annat att ge skattemyndigheterna information för att kunna bedöma risker för felaktig prissättning och andra skattefel inom stora internationella koncerner. Underlaget kommer inte i sig att användas för att fatta beslut om beskattningsändringar för en koncernenhet, utan endast som en del av den information som Skatteverket väger ihop i urvalsanalys för att bedöma om risken för skattefel medför behov av en vidare utredning hos företaget. Informationen i land-för-land-rapporteringen kommer också att användas för statistiska och andra analysändamål.
I Rättslig vägledning hittar du mer information om regelverket för land-för-land-rapportering.
Vi kommer att uppdatera informationen på den här sidan när den tekniska beskrivningen är färdig.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.