På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Förtidsåterbetalning – för dig som har debiterad preliminärskatt

Du – med enskild firma eller aktiebolag m.m. kan inte få förtidsåterbetalning av en debiterad preliminärskatt (F-skatt eller SA-skatt). Om din debiterade preliminärskatt har varit för hög får du istället begära att din debiterade preliminärskatt ska ändras och eventuellt få den sänkta delen återbetald.

Det enklaste och snabbaste sättet att begära ändring av din debiterade preliminärskatt är att använda e-tjänsten Preliminär inkomstdeklaration, som du når via länken nedan. Har du inte möjlighet att använda e-tjänsten ska du använda blankett SKV 4314 (för fysiska personer) eller SKV 4313 (för juridiska personer).

Däremot kan du få förtidsåterbetalning av preliminär A-skatt om du förväntas få överskott av slutlig skatt vid slutskatteberäkningen och att det anses vara oskäligt för dig att vänta med återbetalningen. Dessutom krävs att det ska vara fråga om väsentligt belopp (0,2 prisbasbelopp) och att det finns ett angeläget behov. Det innebär att samtliga förutsättningar måste vara uppfyllda för att förtidsåterbetalning ska medges.

Som angeläget behov räknas:

  • begravningskostnader vid dödsfall inom familjen
  • betalning av egna restförda skulder
  • betalning av egna skatteskulder som riskerar att restföras. Undantag från väsentligt belopp kan i dessa fall tillåtas.
  • felaktig handläggning hos Skatteverket t.ex. felaktigt beslut om skatteavdrag
  • emigration

Om du ansöker innan du fått din inkomstdeklaration bifogar du handlingar som styrker inkomster, utgifter och gjorda skatteavdrag. Har du fått din inkomstdeklaration bifogar du en kopia av den efter att du gjort eventuella tillägg. Det finns ingen sista dag för ansökan eftersom en ansökan kan registreras hos Skatteverket till dag före uttaget av den slutliga skatten, men ju närmare din ordinarie utbetalning desto mindre anses det oskäligt att vänta på återbetalningen.

Du ansöker om återbetalning av skatt genom att fylla i blanketten Ansökan Förtidsåterbetalning av preliminär A-skatt, SKV 4318.

Eftersom det är väldigt svårt att uppfylla kraven för att få förtidsåterbetalning kan du istället, redan under beskattningsåret, ansöka om ändrad beräkning av skatteavdrag (jämkning) om du är löntagare eller pensionär. Du ansöker om ändring genom att fylla i blanketten Jämkning (ändring av preliminär A-skatt) (SKV 4302). Efter beskattningsåret kan du inte längre ansöka om ändrad beräkning av skatteavdrag.

Skatteverket

Till toppen