På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande kan det vara problem med att logga in på Mina sidor.

Logotyp, till startsidan

Sälja varor till länder utanför EU – export

När du säljer varor som transporteras från Sverige till länder utanför EU, kallas det för export. Om du som företagare säljer varor som transporteras till ett land utanför EU ska du inte ta ut någon svensk moms. Detta gäller både när du säljer till företag och till privatpersoner.

Här har vi samlat några av de vanligaste situationerna och det viktigaste du behöver tänka på när du exporterar varor.

Du ska kunna visa att varan har exporterats

För att du ska få redovisa försäljningen som export ska du kunna visa att varan har levererats till en plats utanför EU eller att försäljningen anses som export av andra skäl. Att en vara har levererats till en plats utanför EU kan visas med till exempel tull-, speditions- eller frakthandlingar.

Om varan på ditt uppdrag transporterats av ett transportföretag kan du visa att det är en export med fraktsedel och fraktfaktura. Att du fått betalt från ett land utanför EU räcker däremot inte som bevis.

Detta gäller om köparen är en utländsk företagare som hämtar varan

Det är särskilt viktigt att du kan visa att det är en export vid avhämtningsköp, det vill säga i de fall du levererat en vara i Sverige eller i ett annat EU-land till ett företag som själv för ut varan till ett land utanför EU.

När det gäller avhämtningsköp är försäljningen en export om du kan visa att köparen:

  • transporterar varan ut ur EU och
  • är en utländsk företagare som gör inköpet för sin verksamhet i utlandet.

Om du är osäker kan du som säljare ta ut svensk moms vid avhämtningsköp och återbetala momsen när du har fått tillräcklig dokumentation av köparen.

Så här redovisar du exporten

Om du exporterat varor utan moms behöver du ändå lämna uppgifter om varuförsäljningen i din momsdeklaration. Detta gör du genom att redovisa varuvärdet i ruta 36 (i svenska kronor).

Försäljning till turister kan räknas som export i efterhand

Vid försäljning till besökare från andra länder ska du som säljare lägga på moms precis som vid försäljning till svenska privatpersoner. Om köparen bor i ett land utanför EU kan du under vissa förutsättningar i efterhand betrakta försäljningen som export. Köparen får då tillbaka den moms som betalats och du som säljare redovisar försäljningen som export i momsdeklarationen. Försäljning till besökare som bor i ett annat EU-land kan inte räknas som export i efterhand.

Köparen måste kunna visa att denne är bosatt utanför EU med pass eller motsvarande legitimationshandling. När köparen tagit med sig varan ut från Sverige får denne tillbaka momsen antingen av en så kallad intygsgivare eller av den affär där varan köpts. Köparen får alltså inte tillbaka momsen på varan hos Skatteverket eller Tullverket.

Om köparen är en svensk medborgare som kan visa att denne ska vara bosatt utanför EU i minst 12 månader räknas köparen som en besökare från ett annat land. Detta kan köparen visa till exempel genom intyg om uppehållstillstånd i det landet.

Turister från utomnordiskt tredje land

Är köparen bosatt i ett land utanför EU men inte i Norge eller på Åland ska båda två av följande villkor vara uppfyllda för att köparen ska få tillbaka momsen:

  • priset på varan är lägst 200 kronor inklusive moms, och
  • varan har förts ut ur EU före utgången av tredje månaden efter den månad varan köptes.

Exempel

Om varan köptes den 14 januari gäller den 30 april som sista datum för när varan förts ut ur EU.

Turister från Norge eller Åland

Är köparen bosatt i Norge eller på Åland ska båda två av följande villkor vara uppfyllda för att köparen ska få tillbaka momsen:

  • priset på varan är lägst 1 000 kronor exklusive moms, och
  • varan har förts till Norge eller Åland inom 14 dagar efter inköpet och moms har betalats där.

Beloppsgränsen på 1 000 kronor exklusive moms får tillämpas också på en grupp av varor som normalt utgör en enhet, till exempel en servis.

Så betalas momsen tillbaka

Köparen kan få tillbaka momsen genom att göra inköpet i en affär som är ansluten till en godkänd intygsgivare. Sådana affärer har vanligtvis en skylt med "TAX FREE shopping". När den inköpta varan förs ut i samband med utresan ur EU återbetalar intygsgivaren momsen med avdrag för sin provision.

Köparen kan också få tillbaka momsen i efterhand av den affär där varan köpts. Det finns inte någon skyldighet för svenska affärer att tillämpa systemet. Om affären vill utnyttja möjligheten ska köparen visa upp varan vid det tullkontor där varan förs ut ur EU. Tullkontoret ska då stämpla fakturan eller en jämförbar handling. Denna handling ska köparen sedan skicka till affären där varan köpts.

För närvarande finns det två intygsgivare som är godkända av Skatteverket. De godkända intygsgivarna är Global Blue Sverige AB och Tax Free Worldwide – Sweden AB.

Köparen kan också ge affären i uppdrag att skicka varan till en adress utanför EU. Det blir då, oavsett varans pris, vanlig export och affären tar inte ut någon moms.

Så redovisar du försäljning som i efterhand är export

Om försäljningen i efterhand ska betraktas som en export enligt de förutsättningar som angetts ovan ska du redovisa varuvärdet utan moms i ruta 36 (i svenska kronor).

Har du redan lämnat din momsdeklaration och redovisat utgående moms på försäljningen får du lämna en rättelsedeklaration för den redovisningsperiod som försäljningen skedde. I din rättelsedeklaration minskar du den momspliktiga försäljningen och den utgående momsen, och istället redovisar du varuvärdet utan moms i ruta 36 (i svenska kronor).

Export i andra fall

Som export räknas även försäljningar i följande fall:

Ytterligare information om att sälja varor till länder utanför EU

Våra e-tjänster

I den här tjänsten kan

  • företag och arbetsgivare lämna moms- och arbetsgivardeklarationer
  • läsombud läsa företagets moms- och arbetsgivaruppgifter 
  • företag och arbetsgivare välja bort pappersblanketten.
Skatteverket

Till toppen