På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Köpa tjänster från länder utanför EU

När du som företagare köper tjänster från säljare i länder utanför EU ska du i regel själv redovisa svensk moms på dina inköp i din momsdeklaration.

Här har vi samlat några av de vanligaste situationerna och de viktigaste sakerna du behöver tänka på när du köper tjänster från länder utanför EU.

Huvudregel – du som köpare ska redovisa momsen vid inköp till företaget

En tjänst ska beskattas i det land där tjänsten är omsatt. Det landet kallas beskattningsland.

De flesta tjänster du som företagare (beskattningsbar person) köper till din verksamhet är enligt huvudregeln omsatta i det land där du som köpare har din verksamhet etablerad. I dessa fall ska du som köpare själv beräkna och redovisa svensk moms på inköpet.

Om tjänsten du köper inte är till din verksamhet utan är avsedd för privat användning anses du ha gjort köpet som privatperson (icke beskattningsbar person). Då är det säljarens ansvar att ta ut moms enligt sitt lands regler.

Så här redovisar du momsen i momsdeklarationen

Du som köpare ska redovisa momsen när

  • du köper tjänster från en säljare i ett land utanför EU, och
  • dessa tjänster omfattas av huvudregeln och ska beskattas i Sverige.

Det är du själv som ska beräkna den utgående momsen på tjänsterna och redovisa den i momsdeklarationen.

I momsdeklarationen redovisar du värdet av de tjänster du köpt i ruta 22 (i svenska kronor). Den beräknade utgående momsen redovisar du i någon av rutorna 30-32, beroende på vilken momssats som gäller för den tjänst du köpt.

Den moms som du själv räknat fram kan du ha avdragsrätt för som ingående moms. Denna redovisar du i sådana fall i ruta 48.

Om du inte är momsregistrerad

Du måste registrera dig för moms om

  • ditt företag inte är momsregistrerat och köper tjänster från en säljare i ett land utanför EU, och 
  • dessa tjänster omfattas av huvudregeln och ska beskattas i Sverige.

Även om du inte bedriver någon momspliktig verksamhet kommer du behöva redovisa svensk moms på inköpet i en momsdeklaration.

Exempel 

Ett utländskt företag säljer konsulttjänster till ditt svenska tandläkarföretag. Eftersom du endast säljer tandläkartjänster som är undantagna från moms är ditt företag inte momsregistrerat. Konsulttjänsten är omsatt inom landet eftersom du som köpare är ett företag (en beskattningsbar person) som har din verksamhet i Sverige till vilket tjänsten tillhandahålls.

Eftersom säljaren är en utländsk företagare är det du som köpare som ska beräkna och redovisa momsen. Du måste därför momsregistrera dig och redovisa utgående moms på inköpet i din momsdeklaration. Du har ingen avdragsrätt för ingående moms.

Undantag – säljaren ska redovisa momsen för vissa tjänster

För vissa typer av särskilt reglerade tjänster ska den utländske säljaren ta ut och redovisa svensk moms om beskattningslandet är Sverige.

Persontransporttjänster

Beskattningslandet för persontransporttjänster är Sverige om transporten i sin helhet genomförs här, det vill säga inte i något annat land. Persontransporter mellan Sverige och andra länder anses omsatta utomlands.

Inträden till evenemang (till exempel konserter, sportevenemang och mässor)

Beskattningslandet för inträden till evenemang är det land där evenemanget faktiskt äger rum.

Exempel på evenemang som räknas hit är shower, teaterföreställningar, cirkusföreställningar, marknader, nöjesparker, konserter, utställningar, sportevenemang såsom matcher eller tävlingar och mässor.

Restaurang- och cateringtjänster

Beskattningslandet för restaurang- och cateringtjänster är det land i vilken tjänsten fysiskt utförs.

Med restaurang- eller cateringtjänst menas att det förutom mat och/eller dryck ingår olika tjänster som har direkt anknytning till tillhandahållandet av mat och/eller dryck. Exempel på sådana tjänster är dukning, servering, avdukning, diskning och rätt att använda särskild lokal och utrustning i form av bord och stolar.

Korttidsuthyrning av transportmedel (till exempel bilhyra)

Beskattningslandet för korttidsuthyrning av transportmedel är det land där du som kund hämtar transportmedlet. Med korttidsuthyrning menas en hyresperiod om högst 30 dagar, för fartyg är tidsgränsen 90 dagar.

Om du köper någon av ovanstående tjänster från en säljare i ett land utanför EU och tjänsten är omsatt i Sverige behöver den utländska säljaren därför registrera sig i Sverige och ta ut svensk moms.

Fastighetstjänster – du som momsregistrerad köpare ska redovisa momsen

Beskattningslandet för fastighetstjänster är det land där fastigheten finns. Exempel på fastighetstjänster är bygg- och anläggningsarbeten, lokalstädning, uthyrning av rum i hotellrörelser och fastighetsmäklartjänster.

Om du som momsregistrerad företagare köper fastighetstjänster med anknytning till en fastighet som finns i Sverige är det som utgångspunkt du som köpare som ska beräkna och redovisa momsen. Säljaren har dock möjlighet att själv begära att få beräkna och redovisa momsen för fastighetstjänster genom att momsregistrera sig här.

Exempel

En utländsk byggfirma renoverar sportbutik. Eftersom du bedriver momspliktig verksamhet är ditt företag momsregistrerat. Renoveringstjänsterna är omsatta inom landet eftersom fastigheten där du har din sportbutik ligger i Sverige. Den utländska byggfirman ska inte ta ut någon moms i fakturan som de skickar till dig. Det är du som köpare som ska beräkna och redovisa momsen.

Så här redovisar du momsen i momsdeklarationen

När du som momsregistrerad företagare köper fastighetstjänster som ska beskattas i Sverige från en utländsk företagare är det som utgångspunkt du som köpare som ska redovisa momsen i Sverige. Det är då du själv som ska beräkna den utgående momsen på tjänsterna och redovisa den i momsdeklarationen. 

I momsdeklarationen redovisar du värdet av de tjänster du köpt i ruta 22 (i svenska kronor). Den beräknade utgående momsen redovisar du i någon av rutorna 30-32, beroende på vilken momssats som gäller för den tjänst du köpt.

Den moms som du själv räknat fram kan du ha avdragsrätt för som ingående moms. Denna redovisar du i sådana fall i ruta 48.

Detta gäller om du inte är momsregistrerad

Om du inte är momsregistrerad och köper fastighetstjänster till ditt företag avseende en fastighet i Sverige måste säljaren ta ut och redovisa momsen.

Exempel

En utländsk byggfirma renoverar din svenska tandläkarmottagning. Eftersom du endast säljer tandläkartjänster som är undantagna från moms är ditt företag inte momsregistrerat. Renoveringstjänsterna är omsatta inom landet eftersom fastigheten där du har din tandläkarmottagning ligger i Sverige. Den utländska byggfirman måste registrera sig för moms i Sverige och lägga på svensk moms i fakturan som de skickar till dig. Du har ingen avdragsrätt för ingående moms.

Mer information om att köpa tjänster från andra länder


Våra e-tjänster

I den här tjänsten kan

  • företag och arbetsgivare lämna moms- och arbetsgivardeklarationer
  • läsombud läsa företagets moms- och arbetsgivaruppgifter 
  • företag och arbetsgivare välja bort pappersblanketten.
Skatteverket

Till toppen