På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande kan det vara problem med att logga in på Mina sidor.

Logotyp, till startsidan

Köpa tjänster från andra EU-länder

När du som företagare köper tjänster inom EU ska säljaren i det andra EU-landet i regel inte ta ut någon moms på försäljningen. Du ska då själv redovisa svensk moms på dina inköp i din momsdeklaration. Här har vi samlat några av de vanligaste situationerna och de viktigaste sakerna du behöver tänka på när du köper tjänster från andra EU-länder.

Huvudregel – du som köpare ska redovisa momsen vid inköp till företaget

En tjänst ska beskattas i det land där den är omsatt (beskattningsland). Om du köper tjänster till din verksamhet och är en beskattningsbar person (t.ex. ett företag) är tjänsterna enligt huvudregeln omsatta i det land där du som köpare har etablerat din verksamhet. I dessa fall ska du som köpare själv beräkna och redovisa svensk moms på inköpet.

Om tjänsten du köper inte är till din verksamhet utan är avsedd enbart för privat användning anses du ha gjort köpet i egenskap av privatperson (icke beskattningsbar person). I dessa fall ska säljaren ta ut sitt lands moms. För vissa typer av tjänster gäller särskilda regler.

Så här redovisar du när du köper tjänster utan moms

När du köper tjänster från en företagare i ett annat EU-land som omfattas av huvudregeln och ska beskattas i Sverige är det du som köpare som ska redovisa momsen. Det är då du själv som ska beräkna den utgående momsen på tjänsterna och redovisa den i momsdeklarationen. Den moms som du själv beräknat kan du ha avdragsrätt för enligt de allmänna reglerna för ingående moms.

I momsdeklarationen redovisar du tjänstevärdet (i SEK) i ruta 21 och den beräknade utgående momsen i någon av rutorna 30-32. Den ingående momsen redovisar du i ruta 48.

Om du inte är momsregistrerad

I det fall du är en företagare som inte är momsregistrerad och köper tjänster från företag i andra EU-länder som omfattas av huvudregeln och ska beskattas i Sverige så måste du registrera dig för moms. Även om du inte bedriver någon momspliktig verksamhet kommer du behöva redovisa svensk moms på inköpet i en momsdeklaration.

Exempel

Ett utländskt företag säljer konsulttjänster till ditt svenska tandläkarföretag. Eftersom du endast säljer tandläkartjänster som är undantagna från moms är ditt företag inte momsregistrerat. Konsulttjänsten omfattas av huvudregeln och är omsatt inom landet eftersom du som köpare är ett företag (en beskattningsbar person) som har din verksamhet i Sverige till vilket tjänsten tillhandahålls. Eftersom säljaren är en utländsk företagare är det du som köpare som ska beräkna och redovisa momsen. Du måste därför momsregistrera dig och redovisa utgående moms på inköpet i din momsdeklaration. Du har ingen avdragsrätt för ingående moms.

Undantag – säljaren ska redovisa momsen för vissa tjänster

För vissa typer av särskilt reglerade tjänster ska den utländske säljaren ta ut och redovisa svensk moms om beskattningslandet är Sverige. Dessa tjänster är:

Persontransporttjänster

Beskattningslandet för persontransporttjänster är Sverige om transporten i sin helhet genomförs här, dvs. inte i något annat land. Persontransporter mellan Sverige och andra länder anses omsatta utomlands.

Inträden till evenemang (t.ex. konserter, sportevenemang och mässor)

Beskattningslandet för inträden till evenemang är det land där evenemanget faktiskt äger rum.

Exempel på evenemang som räknas hit är shower, teaterföreställningar, cirkusföreställningar, marknader, nöjesparker, konserter, utställningar och andra liknande kulturella evenemang, sportevenemang såsom matcher eller tävlingar, mässor, utbildnings- och vetenskapliga evenemang såsom konferenser och seminarier.

Restaurang- och cateringtjänster

Beskattningslandet för restaurang- och cateringtjänster är det land i vilken tjänsten fysiskt utförs.

Med restaurang- eller cateringtjänst menas att det förutom mat och/eller dryck ingår olika tjänster som har direkt anknytning till tillhandahållandet av mat och/eller dryck. Exempel på sådana tjänster är dukning, servering, avdukning, diskning och rätt att använda särskild lokal och utrustning i form av bord och stolar.

Korttidsuthyrning av transportmedel (till exempel bilar)

Beskattningslandet för korttidsuthyrning av transportmedel är det land där du som kund hämtar transportmedlet. Med korttidsuthyrning menas en hyresperiod om högst 30 dagar, för fartyg är tidsgränsen 90 dagar.

Om du köper någon av ovanstående tjänster från en företagare i ett annat EU-land och tjänsten är omsatt i Sverige behöver den utländska företagaren därför registrera sig i Sverige och ta ut svensk moms.

Exempel

Ditt företag ska anordna ett företagsevent i Malmö och anlitar en dansk cateringfirma som levererar mat och porslin till ditt evenemang. Eftersom beskattningslandet är Sverige (cateringtjänsten levereras i Malmö) och särskilda regler gäller för cateringtjänster så ska det danska företaget registrera sig för moms i Sverige och lägga på svensk moms i fakturan som de skickar till dig. 

Fastighetstjänster – du som momsregistrerad köpare ska redovisa momsen

Beskattningslandet för fastighetstjänster är det land där fastigheten finns. Exempel på fastighetstjänster är bygg- och anläggningsarbeten, lokalstädning, uthyrning av rum i hotellrörelser och fastighetsmäklartjänster.

Om du som momsregistrerad företagare köper fastighetstjänster med
anknytning till en fastighet som finns i Sverige är det som utgångspunkt du som
köpare som ska beräkna och redovisa momsen. Säljaren har dock möjlighet att
själv begära att få beräkna och redovisa momsen för fastighetstjänster genom
att momsregistrera sig här.

Exempel

En utländsk byggfirma renoverar din svenska sportbutik. Eftersom du
bedriver momspliktig verksamhet är ditt företag momsregistrerat.
Renoveringstjänsterna är omsatta inom landet eftersom fastigheten där du har
din sportbutik ligger i Sverige. Den utländska byggfirman ska inte ta ut någon
moms i fakturan som de skickar till dig. Det är du som köpare som ska beräkna
och redovisa momsen.


Så här redovisar du när du köper fastighetstjänster utan moms

När du som momsregistrerad företagare köper fastighetstjänster som ska
beskattas i Sverige från en utländsk företagare är det som utgångspunkt du som
köpare som ska redovisa momsen i Sverige. Det är då du själv som ska beräkna
den utgående momsen på tjänsterna och redovisa den i momsdeklarationen. Den
moms som du själv beräknat kan du ha avdragsrätt för enligt de allmänna
reglerna för ingående moms.


I momsdeklarationen redovisar du tjänstevärdet (i svenska kronor) i ruta 24 och den
beräknade utgående momsen i någon av rutorna 30-32. Om du har avdragsrätt
redovisar du den ingående momsen i ruta 48.

Om du inte är momsregistrerad

Om du inte är momsregistrerad och köper fastighetstjänster till ditt
företag avseende en fastighet i Sverige måste säljaren ta ut och redovisa
momsen.

Exempel

En utländsk byggfirma renoverar din svenska tandläkarmottagning. Eftersom
du endast säljer tandläkartjänster som är undantagna från moms är ditt företag
inte momsregistrerat. Renoveringstjänsterna är omsatta inom landet eftersom
fastigheten där du har din tandläkarmottagning ligger i Sverige. Den utländska
byggfirman måste registrera sig för moms i Sverige och lägga på svensk moms i
fakturan som de skickar till dig. Du har ingen avdragsrätt för ingående moms.

Skatteverket

Till toppen