På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Sälja tjänster som företagare

Upphandlare kontrollerar ofta offentliga uppgifter som skulder, skatteinbetalningar, registreringar, F-skatt, adress och firma om företag de anlitar.

Se därför till att ha redovisat och betalat rätt skatt och och avgifter samt att registreringar stämmer. Då visar du tydligt att du säljer dina tjänster vitt.

Registrera dig

Om du har anställd personal måste du registrera dig som arbetsgivare. Det gör du enklast genom att logga in med din e-legitimation på Mina sidor på verksamt.se

Våra e-tjänster

Öppettider: 07-24
Öppettider: 07-05.30

Redovisa skatt

När du betalar ut lön eller ger ut förmåner ska du göra avdrag för skatt. Du ska redovisa skatteavdraget till Skatteverket via en arbetsgivardeklaration där du också redovisar lönens storlek och de arbetsgivaravgifter du ska betala.

Skatteavdragets storlek beror på var din personal bor. Du kan få fram vilken skattetabell som gäller för varje anställd via Skatteverkets e-tjänst CSR-förfrågan.

Räkna ut timpenning

På verksamt.se kan du som är småföretagare använda priskalkylatorn Räkna ut ditt pris för att få hjälp med att räkna ut hur mycket du behöver ta betalt per timme av dina kunder.

Säkra dina intäkter

För att minska risken att inte få betalt kan du kontrollera att dina kunder inte har skulder hos Kronofogden. Du kan vara anonym när du ringer, det du behöver är person- eller organisationsnummer. Skatteverket och Kronofogden lämnar inte ut uppgifter till företagen om att du har gjort en förfrågan. Vissa uppgifter kan du även få av Skatteverket.

Via tjänsten Hämta företagsinformation kan du t.ex. få uppgift om ett företag är godkänt för F-skatt, registrerat för moms eller registrerat som arbetsgivare. Tjänsten kräver ingen e-legitimation. Du kan söka information om ett företag åt gången och få svar via mejl.

Du kan även ringa Skatteupplysningen 0771-567 567 eller använda blankett Begäran om offentliga uppgifter (SKV 4820).

Om du inte får betalt

Om dina kunder inte betalar fakturorna du har skickat kan du be Kronofogden om hjälp. Du får deras hjälp att fastställa din fordran och även möjlighet till hjälp med indrivning.

Kontrollera dina underleverantörer

Det är viktigt att du ser till att dina underleverantörer gör det möjligt för dig att sköta din del av arbetet. Kontrollera dina underleverantörer via Skatteverkets offentliga uppgifter. Då ökar dina möjligheter att använda underleverantörer som sköter sina skatter och avgifter. Annars riskerar du att inte kunna leverera i tid och därmed behöva betala extrakostnader eller till och med sänka dina priser.

Formulera dina avtal och fakturor rätt

Förutom bokföringslagen så talar reglerna om moms om vilka krav som finns på en fakturas utformning. Ett krav är att momsregistreringsnummer ska finnas med.

Säljer du byggtjänster till ett annat byggföretag gäller särskilda regler för moms. Det innebär att du som säljare inte tar ut moms på försäljningen utan att det byggföretag som köper tjänsten av dig istället redovisar momsen. Det kallas omvänd skattskyldighet för byggmoms. Fakturorna ska då innehålla uppgifter om köpare och säljares momsregistreringsnummer.

Rot- och rutarbeten

Om du utför rot- och rutarbeten ska du ansöka om utbetalning från Skatteverket för att få full betalning för fakturorna. Du kan ansöka när din kund har betalat den del av fakturan som hon eller han ska betala direkt. Du gör ansökan enklast via e-tjänsten Rot & rut.

För att kunna erbjuda tjänster med rot och rut i Sverige måste du vara godkänd för F-skatt. Även utländska företag kan bli godkända för F-skatt.

Anlita ett annat företag

Om du anlitar ett företag är det viktigt att även de betalar sina skatter och avgifter.

Kassaregister

När dina kunder betalar kontant till dig (med pengar eller kort) så kan du behöva ett kassaregister för att följa lagen. Saknar du kassaregister och omfattas av lagen kan du bli tvungen att betala en kontrollavgift.

Personalliggare

Driver du företag i frisör- restaurang- eller tvätteribranschen ska du troligen föra en personalliggare. Det innebär att personal och närstående som är i din verksamhetslokal oftast ska vara inskrivna i personalliggaren, även när de inte har arbetstid. Om du omfattas av dessa regler men saknar personalliggare, kan du tvingas betala en kontrollavgift. Från och med 1 januari 2016 ska det även finnas personalliggare för byggbranschen. Personalliggare i byggbranschen måste vara elektronisk.

Verksamhet i utländskt bolag

Att bedriva sin verksamhet i ett utländskt bolag är lagligt och ett resultat av bland annat EU:s regler om etableringsfrihet. Om du bedriver din verksamhet i Sverige i ett bolag registrerat i ett annat land påverkar det inte vilken skatt du ska betala. En verksamhet i Sverige som du lägger i ett utländskt bolag ska beskattas på exakt samma sätt som motsvarande verksamhet i ett svenskt bolag.

En del rådgivare säljer utländska bolag till svenska företagare under förevändningen att de, om de bedriver verksamheten i ett utländskt bolag, behöver betala mindre skatt. Företagaren blir då uppmanad att lämna ofullständig eller felaktig redovisning till Skatteverket, ofta i så hög grad att det blir brottsligt eller en orsak till skattetillägg.

Skatteverket

Till toppen