På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Företag ska kunna konkurrera på lika villkor. Därför ska du köpa tjänster av företag som sköter redovisning och betalning av skatter och avgifter.
Offentliga uppgifter från Skatteverket och andra myndigheter kan hjälpa dig att säkerställa att företaget du anlitar är seriöst.
Följande offentliga uppgifter om företaget du ska anlita finns hos Skatteverket:
Statliga och kommunala myndigheter kan hämta uppgifterna
via Skatteverkets e-transportsystem. Tjänsten kräver avtal med
Skatteverket.
Du kan också hämta motsvarande uppgifter via tjänsten ”Hämta företagsinformation” (öppen för alla). Tjänsten kräver ingen e-legitimation. Du kan söka information om ett (1) företag åt gången och får svar via mejl.
Du kan även få Skatteverkets offentliga uppgifter genom att fylla i blanketten Begäran/Svar offentliga uppgifter (SKV 4820).
Företaget och/eller dess företrädare kan själv visa dig att de har betalat sina skatter och avgifter genom att exempelvis visa utdrag från sitt skattekonto (kontohistorik). Detta utdrag kan företaget skicka direkt till dig via e-tjänsten skattekonto.
På Mina sidor kan företaget hämta en digital version av blanketten SKV 4820. Denna finns under företagsinformation. I den digitala versionen finns, förutom F-skatt, moms- arbetsgivarregistrering och beslutade arbetsgivaravgifter, även uppgift om skuldbelopp avseende skatter och avgifter hos Kronofogden enligt Skatteverkets register. Företaget eller ett behörigt ombud kan logga in på Mina sidor och hämta en ifylld blankett SKV 4820 inklusive restförd skuld. Denna kan företaget visa för dig.
Skatteformen avgör om du ska göra skatteavdrag på en betalning till företaget.
Anlitar du ett svenskt eller ett utländskt företag eller en fysisk person (exempelvis enskild näringsverksamhet) med A-skatt, ska du göra skatteavdrag med 30 procent på ersättningen som du betalar ut.
Om det är en fysisk person (exempelvis enskild näringsverksamhet) som du anlitar ska du även betala arbetsgivaravgifter på ersättningen. Om en enskild näringsidkare kommer från ett annat EU/EES-land och har ett A1-intyg ska du däremot inte betala arbetsgivaravgifter.
Godkännande för F-skatt innebär att företaget redovisar och betalar sina egna skatter och avgifter.
En person med FA-skatt är anställd och har samtidigt enskild näringsverksamhet. I uppdrag som personen tar i sin enskilda näringsverksamhet ska personen åberopa sin F-skatt skriftligen. Annars gäller A-skatten och du ska innehålla skatt och betala arbetsgivaravgifter på ersättning du betalar ut.
Du kan hämta uppgifter om de tre senaste månadernas beslutade arbetsgivaravgifter. Företag ska redovisa arbetsgivaravgifter varje månad om de är registrerade som arbetsgivare. Företag som inte har betalat ut några löner en månad ska ange 0 kronor i arbetsgivardeklarationen för månaden.
Eftersom arbetsgivaravgifterna är cirka 30 procent kan du få en uppfattning om den sammanlagda lönesumman genom att multiplicera avgifterna med 3. Har ett företag exempelvis redovisat 10 000 kronor i arbetsgivaravgifter för en månad innebär det en sammanlagd lönesumma om cirka 30 000 kronor.
När du fått uppgiften om arbetsgivaravgiften och räknat fram den ungefärliga lönesumman bör du fundera på om denna verkar rimlig.
Utländska företag ska inte alltid vara registrerade som arbetsgivare.
Du kan få uppgift om ett företag är momsregistrerat. Omsättning av nästan alla varor och tjänster är momspliktiga. Men det finns undantag.
Det finns också särskilda momsregler inom byggsektorn.
Skatteverket lämnar över obetalda skatter och avgifter till Kronofogden. Av Kronofogden kan du få uppgift om
Ring Kronofogden på telefon 0771-73 73 00 eller mejla kontakt@kronofogden.se. Du behöver organisationsnummer eller personnummer för den frågan avser. Ange i ämnesraden att förfrågan avser ”Upphandling och skulduppgift” om du vill ha uppgifter om obetalda skatter och avgifter.
Via Bolagsverkets Näringslivsregister kan du få fram uppgifter som
Det krävs att du anmäler dig som kund i Näringslivsregistret.
De flesta företag och föreningar ska anmäla verklig huvudman till Bolagsverket. En verklig huvudman är den eller de personer som ytterst äger eller kontrollerar ett företag.
Du kan söka i registret över verkliga huvudmän. Det kräver att du har en e-legitimation.
Mer information om verklig huvudman finns på Bolagsverkets webbplats.
Domar är offentliga. I en dom ingår en förundersökning och i den kan det finnas utdrag ur belastningsregistret. Du kan begära utdrag ur domstolens register och belastningsregistret och du kan begära ut förvaltarberättelser för bolags tidigare konkurser.
Varje tingsrätt har sina egna ärenden men du kan fråga flera tingsrätter om du är osäker på var det kan finnas intressant information.
Hos Transportstyrelsen kan du få uppgifter om trafiktillstånd, taxilegitimationer, fordonsinnehav etc. Här finns en e-tjänst där du utan kostnad kan kontrollera trafiktillstånd.
Du kan oftast bara få begränsad information om utländska företag från Skatteverket. Företagen måste vara registrerade hos Skatteverket och skyldiga att betala någon skatt i Sverige för att Skatteverket ska ha samma typ av uppgifter om dem som om svenska företag.
Ett utländskt företag kan ansöka om och bli godkänt för svensk F-skatt på samma sätt som ett svenskt, även om det utländska företaget inte är skyldigt att betala inkomstskatt i Sverige. Ett villkor är dock att företaget inte har obetalda skatter eller avgifter i sitt hemland.
Utländska arbetsgivare måste anmäla utstationering och en kontaktperson till ett register i Sverige. Registret finns hos Arbetsmiljöverket. Den utländska arbetsgivaren ska också visa dokumentation till dig som tjänstemottagare att detta har gjorts. Får du inte en sådan dokumentation ska du meddela Arbetsmiljöverket senast tre dagar efter det att arbetet påbörjats.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.