På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Svar på vanliga frågor

Skattekonto och slutlig skatt

Kan jag göra en extra inbetalning av skatt, en så kallad fyllnadsinbetalning, för att undvika kvarskatt?

Du kan göra en egen inbetalning, tidigare kallad fyllnadsinbetalning, till ditt skattekonto för att inte få underskott och kostnadsränta.

Inbetalningen kan göras digitalt eller på särskilt inbetalningskort som du beställer via Beställningstjänsten. Det är viktigt att du inte använder gamla inbetalningskort eftersom de kan ha inaktuella OCR-nummer.

Betalar du digitalt ska du ange ett särskilt referensnummer. Du får fram ditt referensnummer via e-tjänsten OCR-beräkning.

Tänk på att om du har gjort en egen inbetalning till skattekontot kommer den inte med på den preliminära skatteuträkningen som du får tillsammans med deklarationsblanketterna.

Exempel

Låt oss säga att du har sålt aktier med vinst under beskattningsåret och du räknar med att få ett underskott på skattekontot som är större än 30 000 kronor. Om du betalar in den del av beloppet som är över 30 000 kronor senast den 12 februari året efter beskattningsåret slipper du kostnadsränta. Betalningen måste vara bokförd på Skatteverkets bankgiro senast den dagen. De resterande 30 000 kronorna ska du sedan betala så att de finns på Skatteverkets bankgiro senast den 3 maj året efter beskattningsåret.

Har du betalat in för lite skatt och kommer att få ett underskott på skattekontot som är högst 30 000 kronor slipper du kostnadsränta om du betalar beloppet så att det är bokfört på Skatteverkets bankgiro senast den 3 maj året efter beskattningsåret.

Kan jag göra en extra inbetalning av skatt, s.k. fyllnadsinbetalning, för att undvika kvarskatt?
Skatteverket

Till toppen