På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Spara underlag

Om du begär ett avdrag i din deklaration är det du som ska göra sannolikt att du har rätt att göra avdraget. Det innebär att om du begär avdrag för resor till och från arbetet så ska du kunna göra sannolikt att du faktiskt gjort det antal resor som du begär avdrag för.

Du behöver inte skicka in underlag i samband med att du lämnar in din inkomstdeklaration, men ska vara beredd att kunna göra sannolikt att du gjort resorna om Skatteverket ber dig göra det.

Resor med kollektivtrafik

Om du gör avdrag för resor med kollektivtrafik kan du t.ex. använda kvitton och biljetter för att visa att du gjort resorna.

Resor med eget fordon

När det gäller just avdrag för resor med egen bil eller annat eget motordrivet fordon ska du bl.a. kunna visa att du haft en bil som har rullat så många mil som du begär avdrag för. Om du bytt bil under året eller kört med en bil som du lånat av släktingar eller vänner är det viktigt att du kan visa hur många mil som du kört med varje bil du använt under året.

Du får själv bedöma vilka underlag som är lämpliga för att visa hur långt bilen gått.

Exempel på underlag

  • Hur långt bilen körts under året kan du till exempel visa med besiktningsprotokoll eller serviceprotokoll från olika tidpunkter där mätarställningen vid respektive tillfälle framgår.
  • Den totala årliga körsträcka som du uppgett för bilförsäkringen kan också användas som en del i att visa din körsträcka.
  • Dina drivmedelskostnader för den totala körsträckan under året, till exempel fakturor eller årsbesked för ditt bensinkort eller kontantkvitton.

Det som sägs ovan gäller även andra motordrivna fordon.

Skatteverket

Till toppen