På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Utbetalning från skattekontot

Om du har ett överskott på ditt skattekonto får du det automatiskt utbetalat till dig vid den slutliga skatteavstämningen. Förutsättningarna är att beloppet som ska betalas ut uppgår till 100 kronor eller mer och att du har anmält ett mottagarkonto dit överskottet ska betalas.

Använd vår e-tjänst

I den här tjänsten kan du bland annat

  • se och anmäla bankkonto för skatteåterbetalning
  • begära utbetalning av överskott på ditt skattekonto
  • begära utbetalningsspärr, d.v.s. att pengar ska stå kvar på skattekontot för att täcka framtida skatter och avgifter.
07-24

Om du inte har anmält något konto får du ett utbetalningskort om beloppet uppgår till minst 2 000 kronor. Mindre belopp står kvar på ditt skattekonto i tio år och genererar ränta om du inte begär att få tillbaka dem. I februari det elfte året tillfaller beloppet staten, om inget annat än ränta registreras på kontot. Registreras något på kontot, till exempel en ny inbetalning, startar en ny tioårsperiod efter detta datum.

Du får tillbaka pengarna antingen med hjälp av e-tjänsten Skattekonto eller genom att kontakta ditt skattekontor. Tänk på att samtidigt anmäla ett mottagarkonto så du får in pengarna direkt på kontot nästa år.

Hinder mot återbetalning

I vissa fall kan du inte få ett överskott utbetalat alls, till exempel om det finns ett beslut om att du ska betala ytterligare skatt (högre belopp än överskottet) och förfallodagen ännu inte har varit.

Belopp under 100 kronor betalas inte ut, utan står kvar på skattekontot och ränteberäknas.

Anmäl vilket konto överskottet ska betalas till

Det snabbaste sättet att få tillbaka beloppet är att du får det insatt på ditt privata bankkonto. Anmäl på banken vilket konto pengarna ska betalas till. Ditt anmälda konto framgår av kontoutdraget.

Få överskottet utbetalat till utländskt bankkonto

Om du vill få ditt överskott utbetalat till ett utländskt bankkonto kommer du behöva skicka in ett undertecknat intyg i original från banken som visar att bankkontot tillhör dig. Intyget får inte vara äldre än 6 månader.

Du ska skicka in uppgifter om:

  • Bankens namn
  • Vilken stad den ligger
  • IBAN-nummer eller liknande
  • Swift-kod/BIC

Om du är osäker på någon av dessa uppgifter kan du kontakta din bank och be dem att ta fram dem åt dig.

Om du inte vill få överskottet utbetalat

Om du inte vill ha överskottet utbetalat kan du anmäla en utbetalningsspärr. Då står pengarna kvar på ditt skattekonto för att täcka framtida skatter och avgifter.

Begär en utbetalningsspärr via e-tjänsten Skattekonto, på blanketten Begäran om utbetalningsspärr (SKV 4813) eller genom att kontakta Skatteverket.

Skatteverket

Till toppen