På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Bokföring och bokslut

Alla som driver näringsverksamhet ska upprätta en bokföring. Det gäller alltså alla företagsformer. Bokföring har du framför allt för att du ska kunna följa upp verksamheten och styra verksamheten mot de mål du ställt upp. Det finns även lagar som styr bokföringsskyldigheten.

Bokslutet är en sammanställning av bokföringen. Det finns olika typer av bokslut. Vilken typ ditt företag ska upprätta beror bland annat på företagets omsättning. Det är bokslutet som ligger till grund för företagets beskattning.

När du driver näringsverksamhet är du bokföringsskyldig. Reglerna i bokföringslagen gäller då för dig. Bokföring innebär att alla affärshändelser ska bok­föras löpande. Kontanta in- och utbetal­ningar ska bokföras senast följande arbetsdag. Övriga affärshändelser bokförs så snart det kan ske. Till varje bokföringspost ska finnas en verifikation, till exempel ett kvitto eller en faktura. Bokföringen ska avslutas med bokslut, det vill säga balansräkning och resultaträkning.

Allt bokföringsmaterial, till exempel verifikationer, bok­förings­böcker och det som bokförts i dator, måste du spara i minst sju år.

Om e-tjänsten

I vår e-tjänst Förenklat årsbokslut har du en mall för hur du kan göra.

Du kan använda tjänsten om du bedriver enskild näringsverksamhet med en årsomsättning på högst 3 miljoner kronor.

Förenklat årsbokslut

Förenklat årsbokslut

Du som är enskild näringsidkare ska avsluta den löpande bokföringen med ett årsbokslut. Har ditt företag en årlig nettoomsättning som normalt uppgår till högst 3 miljoner kronor får du upprätta ett så kallat förenklat årsbokslut. Det förenklade årsbokslutet ligger till grund för deklarationen.

Alternativet till att upprätta ett förenklat årsbokslut är att upprätta ett årsbokslut enligt bokföringslagen och övrig normgivning från Bokföringsnämnden.

Läs mer om förenklat årsbokslut i broschyren "Bokföring, bokslut och deklaration, del 1".

Se vår film om bokföring

  • Är det en bra idé att sköta bokföringen själv?
  • Vad ska jag egentligen bokföra?
  • Filmen är 4:53 minuter
Skatteverket

Till toppen