På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Hur ni ansöker om att bli godkänd som lagerhållare och beslut om godkännande

Om ni vill bli godkänd som lagerhållare ska ni ansöka om det hos Skatteverket. Ansökan gör ni på blanketten ”Ansökan – Skatt på kemikalier i viss elektronik – Lagerhållare” som du hittar i det här avsnittet. På blanketten står det till vilken adress ni ska skicka den.

Skatte­verket beslutar att godkänna er som lagerhållare om ni uppfyller förutsättningarna. Av beslutet framgår från och med vilket datum som godkännandet gäller. Godkännandet gäller tillsvidare och behöver inte förnyas. Skatteverket kan återkalla godkännandet under vissa förutsättningar.

Godkännandet som lagerhållare gäller alla typer av skattepliktiga elektronikvaror och kan inte begränsas till att bara gälla någon eller några typer av de skattepliktiga varorna.

Godkännandet som lagerhållare gäller aktörens

  • all tillverkning av skattepliktiga elektronikvaror
  • all införsel av skattepliktiga elektronikvaror
  • all import av skattepliktiga elektronikvaror
  • alla inköp av skattepliktiga elektronikvaror från annan godkänd lagerhållare.

Godkännandet kan exempelvis inte begränsas till att bara gälla tillverkning, några av lagerhållarens leverantörer i utlandet eller några av lagerhållarens leverantörer i Sverige som är godkända lagerhållare.

De lager där ni planerar att hantera obeskattade elektronikvaror behöver inte godkännas av Skatteverket. Som godkänd lagerhållare kan ni lagra varor i obeskattat skick på alla era lagringsställen i Sverige. Godkännandet som lagerhållare kan alltså inte begränsas till att endast gälla något eller några av era lagringsställen.

Observera att ni inte kan lagra varor i obeskattat skick i butikslokaler eller i lager som ligger i direkt anslutning till själva butikslokalen. Om ni tar varorna till en butikslokal eller till ett lager i direkt anslutning till butikslokalen inträder skattskyldighet för varorna.

Ett godkännande som lagerhållare gäller bara för den juridiska eller fysiska person som anges i beslutet. Ett godkännande kan inte överlåtas till någon annan. Om verksamheten överlåts till en annan juridisk eller fysisk person måste den personen ansöka om ett eget godkännande.

Skatteverket

Till toppen