På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Skatt på kemikalier i viss elektronik

Från den 1 juli 2017 tas en ny skatt på kemikalier i viss elektronik ut. Syftet är att minska förekomst, spridning och exponering av farliga flamskyddsmedel. Genom skatten vill riksdagen påverka att mer miljö- och hälsovänliga alternativ i stället används vid produktion av framtida produkter.

Om ert företag yrkesmässigt tillverkar, för in, tar emot eller importerar skattepliktiga elektronikvaror innebär det att ni från den 1 juli 2017 är skyldig att betala skatt för dessa. Skatteverket har här samlat information om vad den nya skatten innebär för er:

Skatten beräknas på varornas vikt utan emballage och är 8 kronor per kilo för vitvaror och 120 kronor per kilo för övrig elektronik. Skatten begränsas till maximalt 320 kronor per vara, så att en vara inte ska få en oproportionerligt hög skatt.

Det finns möjlighet att göra avdrag på skatten om vissa delar av varan inte innehåller någon brom-, klor- eller fosforförening. Avdraget är 50 procent alternativt 90 procent av skattebeloppet beroende på bland annat vilken förening som varan inte innehåller.

Kontakta oss

Har du frågor om skatt på kemikalier i viss elektronik? Kontakta Skatteverket på detta nummer:

010-572 23 80
Telefontider 09.00–11.30, 12.30–15.00

Skatteverket

Till toppen