På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Skatt på bekämpningsmedel

Nyheter

Skatten på bekämpningsmedel höjs från 30 kronor till 34 kronor för varje helt kilogram verksam beståndsdel i bekämpningsmedlet från och med 1 augusti 2015.

Skatt på bekämpningsmedel

En särskild punktskatt ska betalas för den verksamma beståndsdelen i ett bekämpningsmedel. Syftet med skatten är att minska användningen av bekämpningsmedel av hälso- och miljöskäl.

Med bekämpningsmedel menas ämnen eller beredningar som är avsedda att användas till skydd mot egendomsskada eller olägenhet för människors hälsa som förorsakas av växter, djur, bakterier eller virus.

Vissa varor anses inte som bekämpningsmedel, trots att de egentligen uppfyller definitionen.  Exempel på undantag är varor som används vid beredning av livsmedel eller läkemedel samt färger, träskyddsmedel och ättika.

Skatten är 34 kronor för varje helt kilo verksam beståndsdel i bekämpningsmedlet.

Du som yrkesmässigt tillverkar bekämpningsmedel i Sverige ska betala skatten till Skatteverket. Även du som för in eller tar emot bekämpningsmedel från ett annat land för yrkesmässig återförsäljning eller för din egna yrkesmässiga användning i Sverige ska betala skatten.

Du ska registrera dig särskilt som skattskyldig för skatt på bekämpningsmedel. Detta gör du genom att skicka in en anmälningsblankett till Skatteverket. Du hittar blanketten längre ner på denna sida.

Efter att du registrerat dig kommer du löpande att få deklarationsblanketter för bekämpningsmedelsskatten från Skatteverket. Du ska lämna en deklaration för varje redovisningsperiod, vanligtvis en gång per månad. Du betalar in skattebeloppet till ditt skattekonto. 

Läs mer om skatten på bekämpningsmedel på Rättslig vägledning

Kontaktuppgifter

Skatteverket

Till toppen