På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Godkännande som skattebefriad förbrukare – alkohol

Om du förbrukar alkohol för vissa ändamål i din yrkesverksamhet kan du ansöka om att bli godkänd som skattebefriad förbrukare. Godkännandet medför att du kan ta emot alkoholen utan alkoholskatt från en svensk upplagshavare.

Läs mer om vilka ändamål som du kan få skattebefrielse för, hur du ansöker samt vilka rättigheter och skyldigheter som ett godkännande medför i Skatteverkets broschyr Skattebefriad förbrukare – alkohol (SKV 537).

Du som blir godkänd som skattebefriad förbrukare ska ha en särskild lagerbokföring, där du löpande ska bokföra inköp och förbrukning av alkoholen. Du ska också inventera ditt lager av alkohol regelbundet. Läs med i Skatteverkets föreskrifter (SKVFS 2005:15) och information (SKVM 2005:24) nedan under Rättsinformation.

Om du använder alkoholen för annat ändamål än det som ditt godkännande anger, ska du redovisa och betala alkoholskatt. Ditt godkännande kan också komma att återkallas.

Skattefrihet för universitet, högskolor, apotek eller sjukhus

För högskolor och universitet respektive apotek och sjukhus gäller en generell rätt att köpa alkohol skattefritt från en upplagshavare så länge denna ska användas för vetenskapliga respektive medicinska ändamål. I de fallen gäller alltså inte kravet på att man måste vara godkänd som skattebefriad förbrukare för att få köpa alkohol utan skatt.  Högskolan/universitetet/apoteket/sjukhuset blir skyldigt att betala alkoholskatten om alkoholen används till annat än det skattebefriade ändamålet.

Återbetalning

Du som inte är godkänd som skattebefriad förbrukare eller som upplagshavare har möjlighet att ansöka om återbetalning av alkoholskatten om du har köpt alkoholvaror i beskattat skick som du sedan har använt till något av de skattebefriade ändamålen. Ansökan ska omfatta ett kalenderkvartal och ska lämnas in till Skatteverket inom tre år efter kvartalets utgång. Återbetalning medges dock inte om skattebeloppet understiger 1 500 kronor. Kontakta Skatteverket för mer information.

Skatteverket

Till toppen