Särskilda skatteregler gäller för dig som producerar förnybar el genom att till exempel installera solceller på din fastighet och leverera el till elnätet.
Det är olika regler beroende på om solcellerna installeras på en byggnad som är placerad på en näringsfastighet till exempel en ekonomibyggnad eller en verkstadslokal, eller om solcellerna installeras på en privatbostad. Reglerna skiljer sig även åt om den el som de installerade solcellerna producerar ska förbrukas privat eller i näringsverksamheten.
Här går vi igenom vad som gäller för dig som installerar solceller på en näringsfastighet. Du som planerar eller har installerat solceller på din privatbostad hittar mer information här:
Mikroproduktion av förnybar el - privatbostad
Gränsdragningen mellan privatbostads- och näringsfastighet Länk till annan webbplats.
Med förnybar el menas främst el som framställs från sol, vind och vatten. Den anläggning som producerar el kallas mikroproduktionsanläggning.
Den el som du producerar kan du antingen förbruka själv eller mata in på elnätet. Det är vanligt att fastighetsägare förbrukar sin egenproducerade el i vissa perioder och levererar ut el på elnätet när produktionen är större än förbrukningen. Det kallas överskottsel. Den som levererar överskottsel kallas mikroproducent.
Om en taxeringsenhet, till exempel en lantbruksenhet, består av både en privatbostadsfastighet och näringsfastighet så är det olika regler för hur du ska deklarera inkomsterna beroende på var du placerar solcellerna.
Om mikroproduktionsanläggningen är placerad på en näringsfastighet hör den till näringsfastigheten.
Du ska deklarera inkomsterna från försäljningen av el som inkomst av näringsverksamhet om du placerar anläggningen på den del som är näringsfastighet, exempelvis på taket på en ekonomibyggnad.
Om du förbrukar el i privatbostaden ska du ta upp uttaget till som en intäkt i näringsverksamheten. Intäkten ska tas upp till ett värde motsvarande marknadsvärdet.
Du får göra avdrag för anläggningens värdeminskning, reparation och underhåll i näringsverksamheten enligt reglerna för byggnad eller inventarier.
Skattereglerna för byggnader gäller om anläggningen är placerad på eller i en byggnad om anläggningen exempelvis inte är byggnadsinventarier. Dessa regler gäller även om du matar in överskottselen på elnätet.
Om anläggningen inte räknas som byggnad så gäller skattereglerna för inventarier om du använder anläggningen i den näringsverksamhet som bedrivs på fastigheten. Anläggningen räknas som byggnadsinventarier om du direkt och uteslutande använder den producerade elen i näringsverksamheten och inte till någon del för byggnadens allmänna användning. Det har ingen betydelse om du lagrar elen på batteri före användning. Om anläggningen fått ett eget byggnadsvärde räknas den också som byggnadsinventarier.
Solcellsanläggningar på näringsfastighetLänk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.
Du kan få skattereduktion om du
Underlaget för skattereduktionen är det lägsta av antalet kilowattimmar som du matar in respektive matar ut i anslutningspunkten.
Underlaget får inte överstiga 30 000 kilowattimmar, vare sig per person eller per anslutningspunkt. Skattereduktionen uppgår till underlaget multiplicerat med 60 öre. Skattereduktionen kan därmed högst uppgå till 18 000 kronor per år, det vill säga 30 000 kilowattimmar × 60 öre.
Det är mätningen vid anslutningspunkten som avgör skattereduktionen, så det har ingen betydelse hur mycket solcellerna producerar för din egen förbrukning.
Om ni är flera personer som anmält till elnätföretaget att ni framställer och matar in förnybar el i en och samma anslutningspunkt ska underlaget fördelas lika mellan er. Det går inte senare att omfördela underlaget på något annat sätt, eller fördela det på någon annan person som inte är anmäld som framställare av förnybar el hos elnätföretaget. Underlaget får inte överstiga 30 000 kilowattimmar, vare sig per person eller per anslutningspunkt.
Per äger en lantbruksenhet och ett fritidshus. Han har installerat solceller på båda fastigheterna. Säkringarna i respektive anslutningspunkt är 63 ampere, men för skattereduktionen saknar det betydelse att de tillsammans överstiger 100 ampere.
Sammanlagt underlag blir 3 000 + 2 000 = 5 000 kWh, som ger en skattereduktion på 3 000 kronor (60 öre x 5 000 kWh).
Mikroproduktion av förnybar el (Rättslig vägledning) Länk till annan webbplats.
Elnätsföretaget ska lämna en kontrolluppgift (KU 66) för de mikroproducenter som anmält till elnätsföretaget att de framställer förnybar el och där deras huvudsäkring uppgår till max 100 ampere. KU 66 ska lämnas för både fysiska och juridiska personer. Elnätsföretag gör detta i januari året efter inmatningen.
Kontrolluppgift om förnybar el (KU66) Länk till annan webbplats.
Skatteverket förtrycker uppgifterna för skattereduktionen i Inkomstdeklaration 1.
Om verksamheten drivs i annan form än enskild näringsverksamhet, till exempel som ett aktiebolag, en bostadsrättsförening eller handelsbolag, måste företaget eller föreningen ta upp underlaget för skattereduktionen i inkomstdeklarationen.
Deklaration: | Redovisa här: |
---|---|
Inkomstdeklaration 2 | Ruta 1.16 |
Inkomstdeklaration 3 | Ruta 1.15 |
Inkomstdeklaration 4 | Särskild skrivelse |
Om företaget fått andra stöd av mindre betydelse ska du lämna uppgift om det i en särskild skrivelse som du lämnar tillsammans med inkomstdeklarationen.
Verkstad AB producerar förnybar el i sin egen anläggning och uppfyller kraven för skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el. Under kalenderår 5 har bolaget matat in 20 000 kilowattimmar och tagit ut 25 000 kilowattimmar. I början på år 6 har bolaget fått en kontrolluppgift från elnätsföretaget.
Bolaget har ett brutet räkenskapsår med bokslutsdatum 31 augusti.
Så här gör Verkstad AB för att begära skattereduktion:
Verksamhetens beskattningsår | Kalenderår som underlaget för skattereduktionen avser | Deklarationstidpunkt* |
---|---|---|
1/5 2023-30/4 2024 | 2023 | 1/12 2024 |
1/7 2023-30/6 2024 | 2023 | 15/1 2025 |
1/9 2023-31/8 2024 | 2024 | 1/4 2025 |
1/1 2024-31/12 2024 | 2024 | 1/8 2025 |
*Deklarationsdagen kan vara en senare dag än den i tabellen på grund av helgdagar.
Om du bara säljer el från din egen solcellsanläggning behöver du inte ansöka om F-skatt. Detta gäller så länge du inte har annan näringsverksamhet som kräver F-skatt.
Om din solcellsanläggning överstiger gränsen för mikroproduktion måste du registrera dig för energiskatt hos Skatteverket.
Om du är registrerad för energiskatt ska du informera ditt elnätsföretag så att du kan köpa in el utan skatt.
Registrera dig för energiskatt på el genom att skicka in en blankett till oss.
Om du producerar el i din näringsverksamhet och får betalt för den el du matar in på elnätet, räknas det som momspliktig försäljning. Du behöver:
Momsbefrielse för dig som har en årsomsättning på högst 80 000 kronor Länk till annan webbplats.
När du köper en vara eller tjänst som du ska använda i en momspliktig verksamhet får du normalt göra avdrag för ingående moms på inköpet. Detta gäller för solcellsanläggningar:
Mikroproduktion av förnybar el – privatbostad
När solcellsanläggningen är installerad gäller samma regler för reparationer, drift och underhåll av anläggningen som vid inköpet och installationen av den.
Du har till exempel avdragsrätt
Du har till exempel inte avdragsrätt
Om du driver verksamheten i den egna villan och solcellsanläggningen även levererar el till verksamhetslokalen är det ett krav att lokalen är klart avskild från bostadsutrymmena och är särskilt anpassad för verksamheten.
För att du ska få avdrag för moms för inköp och installation är det dessutom ett krav på att du kan avskilja leveransen av el till verksamhetslokalen från leveransen till boendedelen. Det kan du göra med till exempel en separat mätare.
Om du äger ett flerbostadshus med en solcellsanläggning och säljer egenproducerad el till hyresgästerna, gäller olika momsregler beroende på om du hyr ut privatbostäder eller näringslokaler. Reglerna skiljer sig också åt beroende på om elen ingår i hyran eller faktureras separat för privatbostäderna.
För bostadsrättsföreningar gäller samma momsregler som för andra fastigheter med privatbostäder.
När det gäller inkomstskatt är reglerna olika beroende på om föreningen är ett privatbostadsföretag (äkta bostadsrättsförening) eller ett oäkta bostadsföretag (oäkta bostadsrättsförening), samt hur stor elproduktionen är.
Här kan du få mer information om vad som gäller för privatbostadsföretag, så kallade äkta bostadsrättsföreningar.
Ska föreningen redovisa försäljning av solcellsel i inkomstdeklarationen?
I en oäkta bostadsrättsförening är försäljningen av överskottselen en skattepliktig inkomst i näringsverksamhet.
Föreningen kan få skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el mot statlig inkomstskatt, fastighetsavgift och fastighetsskatt.
Den som driver ett sjukhus, en skola eller annan momsbefriad verksamhet kan investera i en solcellsanläggning för den egna förbrukningen och även sälja överskottselen.
Om en del av verksamheten inte är momsbefriad och årsomsättningen på den försäljningen är högre än 80 000 kronor per år, måste du registrera verksamheten för moms. Du ska ta med försäljningen av överskottsel när du beräknar årsomsättningen.
Momsbefrielse för dig som har en årsomsättning på högst 80 000 kronor
Om du är betalningsskyldig för moms ska du redovisa försäljningen av överskottsel i din momsdeklaration. Hur stort avdrag du får göra för investeringen i anläggningen beräknar du utifrån hur stor del av elen du använder i den momsbefriade respektive den momspliktiga verksamheten.
En ideell förening eller ett registrerat trossamfund som äger eller driver till exempel en idrottsplats, bygdegård eller församlingsbyggnad kan välja att investera i solceller på sin fastighet för att använda elen i den egen verksamhet, till exempel för belysning eller uppvärmning.
Om föreningen eller trossamfundet säljer el som den har producerat är inkomsten inte skattepliktig om föreningen eller trossamfundet är inskränkt skattskyldig och främst använder fastigheten för föreningens eller trossamfundets ordinarie verksamhet.
Om inkomsterna från elproduktionen blir höga i förhållande till föreningens eller trossamfundets övriga inkomster ska inkomsterna eventuellt beskattas som inkomst av näringsverksamhet. Föreningen eller trossamfundet måste då bedöma hur stor andel av inkomsterna som är undantagna från skatteplikt och hur stor andel som är skattepliktig.
Föreningen eller trossamfundet har rätt till skattereduktion för förnybar el under vissa förutsättningar. För att få skattereduktion krävs att föreningen eller trossamfundet har inkomster som ska beskattas och som redovisas i inkomstdeklaration 3.
Här kan du läsa mer om förutsättningarna för skattereduktion för förnybar el:
Momsbefrielse för dig som har en årsomsättning på högst 80 000 kronor
När du matar in el på elnätet ska elnätsföretaget betala ersättning för nätnytta till dig. Du ska betala inkomstskatt på ersättningen.
Om du har en solcellsanläggning som togs i drift före 1 januari 2022 kan du ansöka om elcertifikat hos Energimyndigheten. Dessa kan du sedan sälja.
Beskattning av elcertifikat (Rättslig vägledning) Länk till annan webbplats.
Energimyndigheten lämnar kontrolluppgift om antal sålda elcertifikat och försäljningspris för fysiska personer och dödsbon. Om anläggningen producerar el inom din näringsverksamhet ska du deklarera inkomsterna i din NE-bilaga.
Energimyndigheten lämnar ingen kontrolluppgift för juridiska personer. De juridiska personerna hämtar istället uppgifterna från bokföringen.
För fastighetstaxeringen är det avgörande om anläggningen är fristående, till exempel solceller i en solcellspark och vindkraftverk i en vindkraftspark, eller om det är en påbyggnad på en annan byggnad, exempelvis solceller på ett tak.
När du vill sälja eller avveckla din anläggning gäller samma regler som för andra investeringar på en näringsfastighet.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.