På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Ersättningar för markintrång på näringsfastighet

Här kan du läsa om hur du redovisar ersättningar för markintrång och skador som uppkommit på din fastighet vid byggnation av vägar, järnvägar och ledningar. Ersättningen kan även gälla mark för gruvbrytning, vindkraft, naturskydd med mera.

Ersättningen för intrånget regleras normalt i ett avtal mellan dig och den som gör intrånget. Det är viktigt att du vet vad det står i avtalet, så att du kan deklarera ersättningen rätt. Det kan till exempel stå att du får ersättning för att du

  • säljer hela eller en del av fastigheten
  • överför en del av fastigheten genom fastighetsreglering
  • ger upplåtelserätt, nyttjanderätt eller servitut till en del av fastigheten, antingen för all framtid eller för en viss tid.

Redovisning i inkomstdeklarationen

Om du säljer mark eller delar av mark, pga. markintrång eller något annat, ska du vanligen redovisa försäljningen som inkomst av kapital.

Om du däremot upplåter en fastighet under begränsad tid, på grund av markintrång eller något annat, räknas det inte som försäljning. I stället ska du redovisa ersättningen som inkomst av näringsverksamhet. Detsamma gäller om du ska återföra ett värdeminskningsavdrag, skogsavdrag, ersättningsfond eller liknande. Läs mer i broschyren Försäljning av näringsfastighet (SKV 313).

Moms

Normalt ska du som näringsidkare redovisa och betala mervärdesskatt (moms) när du omsätter skattepliktiga varor och tjänster inom landet. Ett undantag är när du överlåter en fastighet eller en del av en fastighet. Det är också momspliktigt att sälja växande skog som inte har något samband med att man överlåter marken den finns på.

Ytterligare information hittar du i Skatteverkets skrivelse 2011-04-11, dnr 131 267632‑11/1152.

Skatteverket

Till toppen