På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Köpa varor eller tjänster till företaget

När du köper varor eller tjänster till ditt företag har du i de flesta fall rätt att få tillbaka den moms du får betala. I vissa fall får du inte dra av momsen eller endast delar av momsen.

Vilka varor och tjänster kan jag dra av?

Du kan få dra av momsen på varor och tjänster som du köper för att använda i ditt företag. Om du köper en vara eller tjänst som du bara ska använda privat får du aldrig dra av momsen.

I vilka situationer får jag inte dra av hela momsen även om jag köper till mitt företag?

Om du säljer momsfria varor eller tjänster

Om du säljer varor eller tjänster som är momsfria får du inte dra av moms när du köper varor eller tjänster.

Det finns några undantag, till exempel om du säljer:

 • luftfartyg och flygmaskiner
 • flygbensin och flygfotogen
 • fartyg
 • läkemedel
 • sedlar, mynt och guld till Riksbanken
 • vissa bank och finansieringstjänster.

I de här och vissa andra fall har du rätt att dra av moms på inköp, även om varorna och tjänsterna du säljer är momsfria.

Om du säljer både momsfria och momspliktiga varor eller tjänster (blandad verksamhet)

Om du har blandad verksamhet, det vill säga att du säljer både momsfria och momspliktiga varor eller tjänster, fungerar det så här:

Om du köper till din momsfria verksamhet

Om du bara använder varan eller tjänsten i den delen av verksamheten som är momsfri får du inte dra av någon moms.

Om du köper till den verksamheten som är momspliktig

Om du köper till den verksamheten som är momspliktig får du dra av hela momsen på inköpet.

Om du köper och ska använda varan eller tjänsten i båda verksamheterna

Du får bara dra av delar av momsen, men inte hela, om du kommer att använda varan eller tjänsten i båda delarna av verksamheten.

Huvudregeln är att du har rätt till avdrag för kostnader som hör till den del av verksamheten som är momspliktig. Om du inte kan avgöra det exakt ska du göra en fördelning utifrån vad som  bäst stämmer överens med hur varan eller tjänsten används i din verksamhet. Fördelningen kan du till exempel göra utifrån

 • Årsomsättningen. Om Årsomsättningen till exempel är 10 procent på den momsfria och 90 procent på den momspliktiga kan den vara rimligt att dra av 90 procent.
 • Tid. Om du till exempel använder inköpet 40 procent i din momsfria verksamhet och 60 procent i den verksamheten du tar ut moms på kan det vara rimligt att dra av 60 procent av momsen.

Det är du som ska göra en rimlig bedömning av hur mycket moms du får dra av. Skatteverket avgör sedan om din bedömning är rimlig. Skulle det vara så att vi inte är säkra på om din bedömning är rimlig eller om något är oklart så kontaktar vi dig självklart först och du får redogöra för hur du har gjort bedömningen. Du måste kunna visa med underlag hur du har räknat fram fördelningen.

Om varan eller tjänsten används till 95 procent eller mer i din momspliktiga verksamhet får du dra av hela momsen. Du får också dra av hela momsen om din verksamhet är momspliktig till mer än 95 % och den ingående momsen på inköpet inte överstiger 1 000 kr.

Om du köper middag, lunch eller annat som representation

Du får göra avdrag om utgifterna har ett omedelbart samband med verksamheten och om representationen ingår som ett naturligt led i affärsförhandlingar. Däremot får du bara göra avdrag med vissa belopp.

Om du köper en vara eller tjänst du använder både privat och i företaget

Om du köper en vara eller tjänst som du sedan använder både privat och i företaget så kan du bara dra av den delen du använder i företaget. Det är du som ska göra en rimlig bedömning av hur mycket du använder varan eller tjänsten. 

Skatteverket avgör sedan om din bedömning är rimlig. Skulle det vara så att vi inte är säkra på om din bedömning är rimlig eller om något är oklart så kontaktar vi dig självklart först och du får redogöra för hur du har gjort bedömningen.

Exempel: Kari köper en dator som han använder 50 procent privat och 50 procent i sitt företag. Han drar därför av 50 procent av momsen på inköpet.

Exempel: Jonna köper en borrmaskin som hon använder nästan uteslutande i företaget men det händer att hon även använder den i hemmet. Jonna uppskattar att hon använder borrmaskinen 90 procent i företaget och 10 procent privat. Därför drar hon av 90 procent av köpet.

Om du köper en investeringsvara, till exempel en dator eller en fyrhjuling, kan du välja att göra fullt avdrag för den ingående momsen, men då måste du uttagsbeskatta när du använder den privat.

Om du köper en vara eller tjänst för företagets pengar som du bara ska använda för privat bruk

Om du köper en vara som du bara ska använda för privat bruk får du aldrig dra av momsen.

Om du har köpt varor eller tjänster innan du startade företaget

Om du precis har startat ditt företag och har köpt varor eller tjänster innan du blev momsregistrerad får du dra av momsen om du köpte varorna eller tjänsterna med avsikten att använda dem i företaget.

Du får inte dra av momsen om du köpte varorna eller tjänsterna med avsikten att använda dem privat, men att du senare använder dem i verksamheten.

Exempel: Jani köpte en systemkamera med flera objektiv för att han har fotografering som fritidssysselsättning. Tre månader senare startar han ett företag och använder kameran för att ta bilder till webbplatsen. Jani får inte dra av moms eftersom han köpte kameran för privat bruk.

Om du ska köpa, hyra eller leasa bil eller annat fordon

Du får normalt sätt inte dra av momsen när du köper en bil, lätt lastbil eller motorcykel till företaget, men det finns vissa undantag. Om du:

 • har uthyrningsverksamhet och ska hyra ut bilen
 • har bilhandel och ska sälja bilen vidare
 • behöver den i ditt arbete med persontransporter enligt taxitrafiklagen (gäller ej motorcykel)
 • behöver den i ditt arbete med körkortsutbildningar
 • behöver den i ditt arbete för transport av avlidna.

Om du köper en lastbil för att använda i företaget får du däremot avdrag för momsen. För att en bil ska räknas som lastbil i momssammanhang krävs att totalvikten är högre än 3 500 kg (tung lastbil). Eller om

 • den har flak (oavsett vikt), eller
 • den är registrerad som lastbil och har en totalvikt på högst 3 500 kg (lätt lastbil) och ett skåpkarosseri där förarhytten och skåpet är separata karosserienheter. Bilen ska vara körduglig även om skåpet är bortmonterat

Om du leasar en personbil eller lätt lastbil får du vanligtvis dra av 50 procent av momsbeloppet. Villkoret är att bilen körs minst 100 mil per år i din verksamhet. Om du hyr bilen kortare tid än ett år, får du räkna om sträckan i förhållande till hyresperioden, till exempel till 50 mil om du hyr bilen ett halvt år. 

Om bilen hyrs eller leasas för persontransporter enligt taxitrafiklagen, körkortsutbildningar eller transport av avlidna får all moms dras av. 

Om du skulle välja att köpa bilen du leasar får du inte dra av momsen för bilköpet.

Om du ska köpa, hyra eller renovera en bostad som du också använder i din verksamhet

Om du har en bostad som du använder i din verksamhet, till exempel ett kontor i hemmet eller en mangårdsbyggnad i ett lantbruk, får du inte dra av några kostnader som har med bostaden att göra. Du får alltså inte dra av kostnader för till exempel möbler, reparationer, hyra och vatten- och avloppsinstallationer.

Jag har ett företag i hemmet men i en anpassad och avskild lokal, får jag göra avdrag?

Ja, om du en arbetsplats som är helt avgränsad från bostaden och speciellt anpassad för ditt företag, till exempel om du har en frisörsalong i källaren. Då kan du få dra av kostnader för reparationer och annat.

Hur gör jag för att dra av moms?

Spara alltid kvittot eller fakturan på alla varor eller tjänster du köper till din bokföring. Moms på varor eller tjänster som du köper bokför du som ingående moms. Moms på din försäljning bokför du som utgående moms.  Du deklarerar den ingående och utgående momsen i din momsdeklaration. Om den ingående momsen är högre än den utgående har du moms att få tillbaka. I annat fall ska du betala in pengar.

Om du har moms att betala ska momsen finnas hos Skatteverket senast samma dag som din momsdeklaration ska vara inlämnad.

Ska du få tillbaka moms kollar vi först om pengarna ska kvittas mot andra skatter du ska betala. Efter det tar det i normalfallet några dagar innan pengarna kommer in på ditt skattekonto. Ibland kan det ta längre tid. Det kan bero på att vi behöver granska något. Men du behöver inte göra något, vi kontaktar dig om vi behöver mer information.

Hur gör jag om momsen inte finns med eller om det är fel moms på fakturan?

Du behöver kontakta säljaren och be om en ny faktura. Det är inte tillåtet att själv räkna fram en fiktiv moms i de fall det inte finns någon moms på fakturan. Tänk även på att vissa varor eller tjänster du köper kan vara momsfria.

Skatteverket

Till toppen