På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Moms

Moms (mervärdesskatt) är en skatt som vi alla betalar när vi köper varor och tjänster. Momsen är ofta inbakad i priset och därför inget privatpersoner behöver tänka på. Som företagare däremot ska du deklarera och betala moms.

Registreras för moms

Här kan du läsa om hur du registrerar dig för moms och hur du kan ändra din momsregistrering.

Deklarera moms

Du deklarerar din moms i en momsdeklaration. Du måste göra en momsdeklaration för varje redovisningsperiod även om du inte har någon moms att deklarera.

Köpa varor och tjänster

Du som har företag kan få göra avdrag för den moms som du betalar när du köper in varor och tjänster till verksamheten. Här kan du läsa om vilka varor och tjänster du får avdrag för och hur du gör.

Sälja varor och tjänster

När du säljer en vara eller tjänst ska du i de flesta fall lägga moms på priset. Här kan du läsa om hur mycket moms du ska ta ut och hur du ska deklarera de varor och tjänster som du säljer.

Våra e-tjänster

Vad är moms?

Du som har företag och säljer varor eller tjänster i Sverige ska ta ut moms av dina kunder, så kallad utgående moms. Momsen är ingen kostnad för dig, utan en skatt som du tar ut av kunden och för vidare till staten.

När du sedan köper varor eller tjänster till ditt företag betalar du moms på dem, så kallad ingående moms. När du redovisar och betalar moms till Skatteverket är det skillnaden mellan utgående moms och ingående moms som du ska betala.

Delningsekonomi

Kör du personer mot betalning i din egen bil eller hyr ut din bostad eller andra tillgångar? Att göra det med hjälp av digitala marknadsplatser brukar kallas delningsekonomi. Du ska ta upp sådan verksamhet i din inkomstdeklaration. Ibland behöver du också deklarera och betala moms.

Ändra din momsregistrering

Om du behöver ändra eller ta bort uppgifter från din momsregistrering kan du läsa här om hur du gör.

Se Skatteverkets film om moms

Vad är det för skillnad mellan ingående och utgående moms? Hur ska jag redovisa momsen? (6:27 min)

Skatteverket

Till toppen