På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande kan det vara problem med att logga in på Mina sidor.

Logotyp, till startsidan

Entreprenör på sommarlovet

Många kommuner erbjuder dig som är mellan 15 och 20 år möjlighet att pröva på att driva ett eget ”företag” under sommarlovet.

Aktiviteten går under olika namn i olika kommuner men gemensamt är att du som deltagare erbjuds en utbildning om företagande och entreprenörskap, stöd av handledare och att du får ett startkapital.

Ung företagsverksamhet (UF)

Ska du starta ett "riktigt" företag gäller delvis andra regler. Läs mer om  reglerna:

Gå på informationsträff!

Vanliga frågor

Sälja varor eller tjänster som sommarentreprenör:

Webbseminarium om företag

alt=""

Viktiga fakta

  • Ditt ”företagande” kan medföra att du ska betala skatt och socialavgifter.
  • Startkapitalet och eventuellt stipendium under avslutningen är skattefria.
  • Ditt ”företagande” är i normalfallet en form av hobbyverksamhet.
  • Du ska inte lägga på moms på det som säljs och har inte heller rätt att dra av moms på det som köps.
  • Som delägare ska du i normalfallet redovisa ditt  överskott i din inkomstdeklaration. Om verksamheten anses som hobby redovisas resultatet på blankett T2 (SKV 2051). Överskott förs över till inkomstdeklarationen. Underskott får rullas vidare och användas mot kommande års överskott under vissa förutsättningar.
  • Som delägare behöver du i normalfallet inte lämna inkomstdeklaration om ditt överskott från din hobbyverksamhet tillsammans med dina eventuella löneinkomster är lägre än 18 740 kronor under 2016. Men tänk på att du kan vara tvungen att deklarera av någon annan orsak, exempelvis om du sålt aktier.

Hobbyverksamhet

Om du driver entreprenörskapet ensam räknas det i normalfallet som hobbyverksamhet. Är ni flera är det ett enkelt bolag. Anledningen till att det anses vara hobbyverksamhet, och inte näringsverksamhet, är att de här företagen inte uppfyller kravet på vinstsyfte. Vid hög omsättning och/eller om du tänker fortsätta driva ditt företag efter sommaren kan företaget bedömas vara ett "riktigt" företag och då gäller vanliga regler.

Kontakta gärna Skatteverket om du är tveksam.

Skatteverket

Till toppen