På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Konsekvenser av svartarbete

De flesta arbetar vitt och tjänar därmed in pension, har möjlighet till föräldraledighet och sjukpenning. Att själv arbeta svart eller att anlita någon som arbetar svart kan innebära stora risker.

Arbeta svart betyder att du inte betalar skatt på din lön. Är du anställd betyder det också att din arbetsgivare inte betalar några socialavgifter för dig.

Du som jobbar svart:
  • får inte sjukersättning och semesterersättning från arbetsgivaren.
  • får ingen sjukpenning eller föräldrapenning. För att få ersättning från Försäkringskassan vid sjukdom eller vård av barn måste du ha en inkomst som syns.
  • får inte något anställningsavtal och kan därför bli lurad på lönen.
  • får ingen a-kassa om du skulle bli arbetslös.
  • får inga betyg eller referenser som du kan visa upp när du söker ett annat arbete
  • är inte försäkrad eftersom företagets försäkringar inte gäller den som inte är anställd. Händer en olycka och du skadar dig själv, någon annan eller råkar ta sönder något när du arbetar är det svårt att få ut försäkringsersättning. 
  • får lägre pension eftersom inkomsten från svartjobb inte registreras som pensionsgrundande inkomst.
  • får svårt att hyra lägenhet eller låna pengar eftersom du inte kan visa upp att du har eller har haft en inkomst
  • kan hamna hos Kronofogden om du har fått skatteskulder som du inte har råd att betala. Om du arbetar svart kan du bli skyldig att i efterhand betala skatt för inkomst du har fått så långt som fem år bakåt i tiden. Du får även betala en straffavgift. Eftersom skulderna syns i Kronofogdens och Skatteverkets register kan det bli svårt att få lån, mobilabonnemang, hyresrätt med mera.
  • kan få böter eller i värsta fall hamna i fängelse eftersom det är olagligt att jobba svart. Det kan bli svårare att få arbete eftersom arbetsgivaren kan begära in utdrag från belastningsregistret. Det kan även påverka dina möjligheter att starta företag eller få pass.

Minska risken att anlita ett företag som arbetar svart

Om du ska anlita någon för arbete i ditt hem kan du kontakta Skatteverket om du behöver hjälp att kontrollera företaget. Du kan bland annat få veta om det är godkänt för F-skatt, registrerat för moms och registrerat som arbetsgivare. Du kan även få veta om företaget har skatteskulder hos Kronofogden. Det senare kan du även få veta hos direkt hos Kronofogden.

Du kan också använda tjänsten Hämta företagsinformation.

Glöm inte att även utländska företag kan bli godkända för F-skatt.

Följder av att anlita företag som arbetar svart

Den som anlitar ett företag som arbetar svart riskerar att inte få ersättning om något går fel i arbetet. Om någon skadar sig under arbetet kan det också bli mycket dyrt. Man kan bli ersättningsskyldig utan att ha en försäkring som täcker.

Skatteverket

Till toppen