Alkoholskatten är lägre på öl som producerats av ett oberoende småbryggeri. Detta kallas ibland för differentierad alkoholskatt. Som oberoende småbryggeri räknas bryggerier som är oberoende av andra bryggerier och inte producerar mer än 3 000 000 liter öl per år. Den lägre skatten gäller all öl som har producerats av ett sådant bryggeri. Du behöver alltså inte själv ha producerat ölen.
Reglerna om lägre alkoholskatt för öl som har producerats av oberoende småbryggerier börjar gälla den 1 juli 2025. Det är när du blir skattskyldig för ölen som avgör om du kan få den lägre skatten. Det är då bryggeriet ska uppfylla kraven för att vara ett oberoende småbryggeri.
Du kan alltså få lägre skatt för den öl du blivit skattskyldig för efter den 30 juni 2025. Från och med redovisningsperioden juli kommer deklarationsblanketten att vara anpassad för de nya reglerna.
Hur mycket lägre skatten blir beror på det oberoende småbryggeriets årsproduktion. Med årsproduktion menas produktionen av öl under föregående kalenderår.
Beroende på bryggeriets årsproduktion ska du betala följande procent av den ordinarie skatten.
Årsproduktion av öl i liter | Procent av skatten |
---|---|
Som mest 500 000 | 50 procent |
Mer än 500 000, men som mest 750 000 | 60 procent |
Mer än 750 000, men som mest 1 000 000 | 70 procent |
Mer än 1 000 000, men som mest 2 000 000 | 80 procent |
Mer än 2 000 000, men som mest 3 000 000 | 90 procent |
Exempel
Ett oberoende småbryggeri har en årsproduktion på 600 000 liter öl och ska redovisa alkoholskatt för 12 000 liter öl med en alkoholhalt på 5,0 volymprocent.
Skatten beräknas då så här:
12 000 liter × 5,0 volymprocent × 2,28 kronor (skattesats för 2025) = 136 800 kronor.
Eftersom bryggeriets årsproduktion är 600 000 liter öl ska bryggeriet betala 60 procent av alkoholskatten.
Skatten som ska betalas blir därför 82 080 kronor (136 800 × 0,6).
För att ett bryggeri ska anses vara ett oberoende småbryggeri ska bryggeriet:
För att du ska få den lägre skatten ska bryggeriet uppfylla kraven den dag du blir skattskyldig för ölen.
Vad innebär det att bli skattskyldig?
Att du blir skattskyldig för ölen innebär att det blir aktuellt att betala alkoholskatten. Oftast är det när du levererar ölen till en restaurang eller ett systembolag.
I lagstiftningen kallas detta för att skattskyldigheten inträder för ölen.
Bryggeriet behöver inte vara svenskt. Även utländska bryggerier kan vara oberoende småbryggerier om de uppfyller kraven ovan.
Bryggerier som samarbetar och enbart på grund av samarbetet inte uppfyller de tre första kraven ovan anses ändå vara oberoende småbryggerier så länge de tillsammans inte producerar mer än 3 000 000 liter öl per år.
För bryggerier som samarbetar är det bryggeriernas sammanlagda årsproduktion som avgör hur mycket lägre skatten blir.
Exempel
A är ett oberoende småbryggeri som producerar 200 000 liter öl per år. B är ett oberoende småbryggeri som producerar 400 000 liter öl per år. A och B inleder ett samarbete som innebär att A får producera öl på licens åt B.
Detta skulle normalt innebära att inget av bryggerierna anses vara oberoende, men genom specialregeln för samarbete mellan småbryggerier anses de ändå vara oberoende småbryggerier. A och B producerar då tillsammans 600 000 liter öl per år. Det innebär att årsproduktionen för såväl A som B anses vara 600 000 liter.
Om B dessutom skulle börja dela lokaler med det större ölbryggeriet C, som producerar 15 000 000 liter öl per år, skulle det innebära att varken A, B eller C anses vara oberoende eftersom A, B och C tillsammans producerar mer än 3 000 000 liter öl per år. Den öl som A, B eller C producerar får därför ingen lägre skatt.
Att ett bryggeri är juridiskt och ekonomiskt oberoende av andra bryggerier innebär bland annat följande.
Kraven gäller bara i förhållande till andra ölbryggerier. Ett bryggeri kan alltså vara oberoende även om 60 procent av aktierna ägs av en vinproducent, men inte om 60 procent av aktierna ägs av ett ölbryggeri.
Bryggeriets lokaler ska vara fysiskt skilda från lokaler som används av andra bryggerier. De lokaler som menas är rum och utrymmen där teknisk utrustning för att producera ölen eller tappa upp den i förvaringskärl förvaras. Det spelar ingen roll om bryggeriet äger eller hyr lokalerna.
Om två bryggerier använder samma lokal, men under olika tidsperioder, hindrar inte det att de anses vara oberoende. Om exempelvis ett bryggeri använder en lokal från januari till juni och ett annat bryggeri använder samma lokal från september till november anses de två bryggerierna inte vara beroende av varandra.
Kraven gäller bara i förhållande till andra ölbryggerier. Ett bryggeri kan anses vara oberoende även om det delar lokaler med exempelvis en ciderproducent.
Bryggeriet får inte producera öl på licens. Det innebär att bryggeriet inte får utnyttja någon form av patent, varumärke eller tillverkningsprocess som ägs av någon annan.
Bedömningen sker för varje alkoholsort för sig. Om ett bryggeri exempelvis tillverkar både öl och cider, och tillverkar cidern på licens, kan bryggeriet ändå anses vara oberoende. Om ett bryggeri däremot producerar en viss öl på licens innebär det att all öl undantas från möjligheten till lägre skatt, och inte bara den licensierade ölen.
Bryggeriets årsproduktion av öl får som mest vara 3 000 000 liter. Med årsproduktion menas den mängd öl bryggeriet producerade under kalenderåret före det år du blev skattskyldig för ölen. Om du blev skattskyldig för ölen under 2025 är det alltså bryggeriets årsproduktion under 2024 som menas.
Ibland kan det finnas andra anledningar än att du blev skattskyldig för ölen som gör att bryggeriets årsproduktion behöver bedömas. Det kan till exempel vara när bryggeriet anmäler sin årsproduktion till Skatteverket i januari varje år eller när storleken på en säkerhet ska beräknas. Även då är det årsproduktionen av öl under kalenderåret före det år bedömningen görs som menas med årsproduktion. När bryggeriet exempelvis ska anmäla sin årsproduktion av öl i januari 2026 är det årsproduktionen under 2025 som menas.
All öl med mer än 0,5 volymprocent ska räknas med i årsproduktionen. Vad som händer med ölen efter att den har producerats påverkar inte årsproduktionen. Öl som exempelvis exporteras eller förstörs ska du alltså räkna med i årsproduktionen
För bryggerier som samarbetar är det bryggeriernas sammanlagda årsproduktion som avses.
För att få lägre skatt på öl som du inte själv producerat behöver du veta om bryggeriet uppfyllde kraven för att vara ett oberoende småbryggeri den dag du blev skattskyldig för ölen.
Det kan du ta reda på genom att själv kontakta bryggeriet. Du kan även kontakta oss för att få veta om bryggeriet anmält sig som oberoende småbryggeri och vilken årsproduktion bryggeriet i så fall anmält.
Observera att Skatteverket endast har registrerat de uppgifter som bryggeriet har anmält. Vi har inte prövat om uppgifterna stämmer i samband med registreringen.
Om bryggeriet finns i ett annat land har Skatteverket inga uppgifter om det är ett oberoende småbryggeri eller inte. För småbryggerier inom EU finns ett system med intyg som ger den information du behöver för att veta om du kan få lägre skatt för ölen. Om ölen är producerad i ett annat EU-land bör du alltså be bryggeriet om detta intyg.
Du som anser att ditt bryggeri är ett oberoende småbryggeri ska anmäla det till Skatteverket. Du ska även anmäla årsproduktionen av öl varje år och om något ändras gällande bryggeriets status som oberoende småbryggeri.
Uppgifterna kommer Skatteverket att registrera i skattedatabasen. Vi kommer inte att pröva om uppgifterna stämmer i samband med registreringen. Det kommer gå att begära ut uppgifterna från Skatteverket.
Du som är godkänd som upplagshavare den 1 maj 2025 ska anmäla till Skatteverket om du anser att ditt bryggeri är ett oberoende småbryggeri. Du ska i så fall även anmäla din årsproduktion av öl för kalenderåret 2024.
Om du samarbetar med andra småbryggerier ska du även anmäla det och er sammanlagda årsproduktion av öl för kalenderåret 2024.
Lämna din anmälan via vårt formulär senast 30 juni 2025.
Om ditt bryggeri är ett oberoende småbryggeri ska du senast den 31 januari varje år anmäla till Skatteverket hur mycket öl du producerade under det föregående året.
Om du samarbetar med andra småbryggerier ska du även anmäla hur mycket öl ni sammanlagt producerade under det föregående året.
Du som är godkänd som upplagshavare ska anmäla till Skatteverket om ditt bryggeris status som oberoende småbryggeri ändras. Exempelvis ska du anmäla:
Exempel
Småbryggeri A och småbryggeri B samarbetar och anmäler i januari att de tillsammans producerar 600 000 liter öl per år.
Småbryggeri B börjar i maj att samarbeta med småbryggeri C som producerar 200 000 liter öl per år.
Då ska alla tre bryggerierna anmäla att de nu tillsammans producerar 800 000 liter öl.
Du som deklarerar för alkohol ska ha underlag för deklarationen. Om du redovisar och betalar den lägre skatten för öl ska du alltså ha ett underlag som visar att bryggeriet som producerade ölen uppfyllde kraven för att vara ett oberoende småbryggeri när du blev skattskyldig för ölen.
Spara underlagen till din deklaration i sju år från det år deklarationen gäller.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.