Grundregeln är att en person omfattas av socialförsäkringen i det land hen arbetar i under perioden och den som betalar ut ersättning för arbete ska betala eventuella socialavgifter till arbetslandet.
Gemensamt för de olika reglerna om socialförsäkring är att en person i första hand ska vara socialförsäkrad i arbetslandet. Ett undantag från den regeln är tillfällig utsändning av en anställd. De olika regelverken har olika villkor som ska vara uppfyllda av arbetsgivaren och den anställda för att det ska anses som utsändning.
De regelverk som reglerar vilket lands socialförsäkringssystem en person ska tillhöra gäller i följande ordning:
Utsändning (Rättslig vägledning) Länk till annan webbplats.
Utsändning enligt konventionerna (Rättslig vägledning) Länk till annan webbplats.
Svensk rätt – socialavgifter (Rättslig vägledning) Länk till annan webbplats.
Du ska betala socialavgifter till det land där den anställda är socialförsäkrad när arbetet utförs.
Om den anställda står kvar i svensk socialförsäkring ska du betala arbetsgivaravgifter i Sverige. I Sverige är det Försäkringskassan som beslutar om vem som ska omfattas av det svenska socialförsäkringssystemet och kan utfärda intyg om det.
Vid utsändning till EU/EES-land heter intyget A1 och vid utsändning till ett konventionsland heter det utsändningsintyg. Din anställda ansöker om intyget från Försäkringskassan.
Medarbetare som ska jobba utomlands (Försäkringskassan) Länk till annan webbplats.
Vid utsändning under högst ett år står den anställda oftast kvar i svensk socialförsäkring. Du betalar då arbetsgivaravgifter i Sverige.
Om den anställda är EU-medborgare och utsänd till ett annat EU-land gäller istället EU-förordningen. Om villkoren i EU-förordningen är uppfyllda får den anställda stå kvar i svensk socialförsäkring i maximalt 24 månader. EU-förordningen gäller även för medborgare i EES-länderna Norge, Island och Liechtenstein samt Schweiz.
Om arbetsgivaren vid utsändningstillfället vet att utsändningen kommer att pågå under mer än 24 månader ska den utsände från utsändningens första dag vara omfattad av det sociala trygghetssystemet i det land som personen kommer att arbeta i under utsändningstiden. Socialavgifter ska då betalas i arbetslandet.
Utsändning (Rättslig vägledning) Länk till annan webbplats.
Om den anställda är utsänd till ett land utanför EU som Sverige har ett avtal eller konvention om social trygghet med, gäller villkoren i det avtalet/den konventionen. Maximal tid varierar mellan ett och fem år som en person kan stå kvar i sitt hemlands socialförsäkring.
Utsändning enligt konventionerna (Rättslig vägledning) Länk till annan webbplats.
Om varken EU-förordningen eller någon socialförsäkringskonvention är tillämplig gäller svensk lagstiftning.
När din anställda tillhör arbetslandets socialförsäkring kan det bli aktuellt för dig som arbetsgivare att betala socialavgifter i arbetslandet.
Om den anställda står kvar i svensk socialförsäkring under utsändningen ska du betala arbetsgivaravgifter i Sverige.
Offentligt anställda i stat, region eller kommun omfattas i regel av arbetsgivarlandets lagstiftning under hela utsändningstiden enligt EU-rätten. Särskilda regler finns för anställda vid EU:s institutioner.
Offentligt anställda (Rättslig vägledning Länk till annan webbplats.)
Distansarbete i ett land utanför EU/EES-land och utanför ett land som Sverige har ingått socialt trygghetsavtal med (tredje land) kan anses vara arbete i Sverige. För att distansarbetet ska anses som arbete i Sverige krävs att din anställda arbetade i din verksamhet i Sverige innan distansarbetet utanför Sverige påbörjades. Det krävs också att arbetsuppgifterna kan utföras på distans från utlandet på samma sätt som om arbetsuppgifterna utförts i Sverige.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.