På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Rot- och rutavdrag – att tänka på vid årsskiftet

Har du utfört rot- eller rutarbete i slutet av året? Då finns det en del saker du bör tänka på för att din begäran om utbetalning ska bli rätt.

De som har köpt rot- eller rutarbete i slutet av år 2016 måste tänka på vilken sida av årsskiftet arbetet betalas. Du och köparen måste också tänka på när arbetet utförs.

När köparen ska ha betalat rot- och rutarbetet

Rot- och rutarbetet ska vara fakturerat och betalat under 2016 för att skattereduktionen ska räknas på beskattningsåret 2016. Det är alltså datumet när köparen betalar för arbetet som styr vilket beskattningsår avdraget hamnar på.

Om du och köparen har kommit överens om en förskottsbetalning och betalningen sker innan ett årsskifte måste arbetet vara utfört senast den 31 januari året efter det betalades.

Exempel: betalas arbetet i förskott i till exempel december år 1 måste arbetet utföras senast den 31 januari år 2 för att du ska kunna få någon utbetalning.

Din begäran om utbetalning ska ha kommit in till Skatteverket senast den 31 januari

Begäran om utbetalning kan ske först när köparen har betalat. Din begäran om utbetalning ska ha kommit in till Skatteverket senast den 31 januari året efter att din kund betalade för arbetet.

Om den 31 januari är en lördag eller söndag, så är det nästkommande vardag som är sista dagen att begära utbetalning.

  • Om arbetet betalas år 1, måste begäran om utbetalning ha kommit in senast 31 januari år 2.
  • Om arbetet istället betalas först under år 2, måste begäran om utbetalning ha kommit in senast den 31 januari år 3.

Använd våra e-tjänster

  • Använd e-tjänsten Rot och rut – företag när du ska begära utbetalning för utförda rot- och rutarbeten.
  • Om du inte har en enskild näringsverksamhet måste du vara registrerad som ombud för att kunna begära utbetalning. Det gäller även dig som är firmatecknare. Använd e-tjänsten Ombud och behörigheter.
Skatteverket

Till toppen