På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Rot- och rutarbete

Den som anlitar dig för rot eller rutarbete kan få skattereduktion, så kallat rot- eller rutavdrag för arbetskostnad. Material- och resekostnader i samband med arbetet ger inte rätt till rot- och rutavdrag.

Så här fungerar rot- och rutavdraget

Det är du som utförare som ansöker om rot- och rutavdrag åt din köpare. Efter utfört arbete gör du ett avdrag på arbetskostnaden på fakturan till din kund. Avdraget för rotarbete får vara max 30 procent av arbetskostnaden. För rutarbete kan du dra av max 50 procent av arbetskostnaden. Rot-och rutavdraget är tillsammans på max 50 000 kronor per person och år. 

Villkor för rot- och rutavdrag

Köparen måste bo i bostaden och äga den för att få rotavdrag. Du som utförare får inte vara närstående till köparen. Fler villkor för att få rot- och rutavdrag hittar du här:

Använd våra e-tjänster

  • Använd e-tjänsten Rot och rut – företag när du ska begära utbetalning för utförda rot- och rutarbeten.
  • Om du inte har en enskild näringsverksamhet måste du vara registrerad som ombud för att kunna begära utbetalning. Det gäller även dig som är firmatecknare. Använd e-tjänsten Ombud och behörigheter.
  • Skaffa en digital brevlåda för att få din myndighetspost digitalt.

Har du ingen e-legitimation?

Statistik rot- och rututbetalningar

Här kan du ladda ner aktuell statistik från Skatteverket för rot- och rutbetalningar. Du hittar siffror från och med 2009-07-01.

Kontakta oss

Du kan mejla din fråga som rör rot och rut via vårt formulär.

Ställ en fråga om rot och rut

Skatteverket

Till toppen