På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Cigaretter, cigarrer, cigariller och röktobak

Cigaretter, cigarrer, cigariller och röktobak är så kallade harmoniserade tobaksvaror, vilket innebär att samtliga EU-länder följer samma förfaranderegler vid beskattningen.

Definitionerna av de olika tobaksvarorna framgår av lagen (1994:1563) om tobaksskatt. Du kan läsa mer om definitionerna i Skatteverkets Handledning för punktskatter (SKV 504).

I de EU-gemensamma datasystemen delar man upp de olika skattepliktiga varorna utifrån olika koder som består av en bokstav och tre siffror (exempelvis T200 för cigaretter eller T300 för cigarrer och cigariller). Dessa varukoder bestämmer strukturen och innehållet i de elektroniska meddelanden som utbyts mellan aktörerna och mellan EU-länderna.

Läs mer under Koder och kodbeskrivningar i menyn.

För att få sälja tobaksvaror i Sverige måste de vara märkta på visst sätt. Läs mer under Detaljhandelsprismärkning.

Uppskov med skatt

Tobaksskatt ska betalas för cigaretter, cigarrer, cigariller och röktobak som förs in till Sverige även om varorna redan är beskattade i något annat land. Skatt ska också betalas för sådana varor som tillverkas här i landet.

Under vissa förutsättningar kan du skjuta upp din skyldighet att betala tobaksskatt vid tillverkning, bearbetning, lagring och flyttning inom och mellan EU-länderna. Läs mer om hur du gör under Yrkesmässig hantering under skatteuppskov i menyn.

Skatteverket

Till toppen