På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Beskattningsvärde

Ersättning för annons i publikation eller annan trycksak utgör beskattningsvärdet.

Med ersättning avses, förutom ersättning i pengar, även betalning i varor eller tjänster. Ersättningen är då varans eller tjänstens marknadsvärde. Om det i ersättningen ingår sådana tjänster, som normalt inte innefattas i annonspriset, ska beskattningsvärdet bestämmas efter uppdelning av ersättningen i en skattepliktig och en skattefri del.

Det åligger den som är skattskyldig att visa att ersättningen även avsett andra prestationer, i annat fall kan inte uppdelning ske.
Reducering av vederlaget för ersättning för kreativt arbete kan normalt godtas om det är något kunden betalar utöver annonspriset enligt den ordinarie annonsprislistan.

Den skattskyldige måste för varje enskild annons kunna visa att vederlaget avser ersättning för både skattepliktiga och inte skattepliktiga prestationer. Detta kan ske genom särredovisning av icke skattepliktiga prestationer vid debitering av annonsören eller på annat sätt. Schablonmässiga avdrag av det erhållna priset  godtas inte.

Skatteverket

Till toppen