På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande kan det vara problem med att logga in på Mina sidor.

Logotyp, till startsidan

Undantag från skattskyldighetens inträde

Under vissa förutsättningar undantas skattepliktiga elektronikvaror från beskattning (undantas från skattskyldighetens inträde) för er som är godkänd lagerhållare.

Varor undantas i följande fall:

  • Om skattskyldighet tidigare inträtt för varan. Bestämmelsen innebär att varan inte blir dubbelbeskattad. Exempel: Om ni som godkänd lagerhållare köper in en vara som skattskyldighet inträtt för i ett tidigare led behöver ni inte betala skatt för varan när ni säljer den.
  • Om varan levereras till en köpare i ett annat land.
  • Om varans samtliga kretskort (oavsett vikt) och plastdelar som väger mer än 25 gram fullständigt förstörts genom oförutsedda händelser eller force majeure (till exempel brunnit upp), lämnats för avfallsåtervinning eller återanvänts vid tillverkning av skattepliktiga varor.

Händelsen som gör att varan undantas från beskattning måste ha inträffat senast vid tidpunkten för skattskyldighetens inträde.

Om skattskyldighet har inträtt tidigare och någon av de händelser som punktats upp ovan inträffar efter det, kan inte varorna undantas från beskattning i efterhand.

Exempel: En lagerhållare tar varor till ett eget försäljningsställe för detaljförsäljning, och skattskyldighet inträder därmed för varorna. I detaljhandelsbutiken skadas varorna och lämnas därför vidare till en avfallsanläggning för återvinning. Varorna kan då inte undantas från beskattning eftersom de har skadats efter att skattskyldighet inträtt för varorna.

Varor som undantas från beskattning ska inte redovisas i punktskattedeklarationen. Lagerhållaren ska bevara underlag som styrker det förhållande som ger rätt till undantag. Lagerhållaren riskerar att beslutet om att betala skatt för den aktuella redovisningsperioden omprövas och ändras om den inte kan styrka förhållandet.

Mer information om skyldigheten att bevara underlag till deklarationen under avsnitten:

Skatteverket

Till toppen