På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande kan det vara problem med att logga in på Mina sidor.

Logotyp, till startsidan

När inträder skattskyldigheten

Skattskyldigheten inträder vid olika tidpunkter beroende på om ni är godkänd som lagerhållare eller inte. Det finns dessutom några undantag för er som är godkänd lagerhållare när inte skattepliktiga elektronikvaror ska beskattas.

Godkänd lagerhållare

För er som är godkänd lagerhållare inträder skattskyldighet när

  • ni levererar skattepliktiga elektronikvaror till en köpare som inte är godkänd lagerhållare
  • ni tar skattepliktiga elektronikvaror till eget försäljningsställe för detaljförsäljning (med försäljningsställe för detaljförsäljning menas både butikslokal och lager som ligger i direkt anslutning till själva butikslokalen)
  • ni tar skattepliktiga elektronikvaror i anspråk för annat ändamål än försäljning, till exempel för egna uttag eller för varuprover som ni ger bort, eller
  • godkännandet som lagerhållare återkallas. Skatt ska då betalas för alla obeskattade varor som finns i era lager. Ni bör då göra en fysisk inventering av lagret vid tidpunkten för återkallelsen.

Att skattskyldighet inträder innebär att ni ska redovisa och betala skatt för de varor som skattskyldighet inträtt för, det behöver inte ske omedelbart. Redovisa skatten i punktskattedeklarationen för varje redovisningsperiod och betala in den till ert skattekonto.

Mer information under avsnitten:

Observera att ni som är godkänd lagerhållare kan leverera skattepliktiga elektronikvaror till köpare som är godkända lagerhållare utan att skattskyldigheten inträder. Ansvaret för att betala skatten övergår då till mottagande lagerhållare. Uppgifter om dessa leveranser ska finnas i er bokföring och det ska alltid gå att kontrollera att varorna har levererats till en annan lagerhållare. Ni ansvarar för att vid varje leverans kontrollera att köparen är godkänd lagerhållare. Om det i efterhand visar sig att så inte var fallet blir ni skyldig att betala skatt för varorna.

Ej godkänd lagerhållare

För er som yrkesmässigt tillverkar skattepliktiga elektronikvaror utan att vara godkänd lagerhållare, inträder skattskyldighet när varorna tillverkas.

För er som yrkesmässigt för in eller tar emot skattepliktiga elektronikvaror från ett annat EU-land utan att vara godkänd lagerhållare, inträder skattskyldighet när varorna förs in till Sverige.

Att skattskyldighet inträder innebär att ni som tillverkat varorna eller fört in eller tagit emot varorna ska redovisa och betala skatt för dem. Redovisa skatten i en särskild skattedeklaration för varje tillverkningstillfälle eller införseltillfälle och betala in den till ert skattekonto.

Mer information under avsnitten:

Vid import av skattepliktiga elektronikvaror som inte ägs av en godkänd lagerhållare, ska skatten betalas till Tullverket i samband med importen.

Observera att ni som är skyldig att betala skatt för tillverkning, införsel eller import av varor, utan att vara godkänd lagerhållare, inte kan få tillbaka skatten för varorna eller på annat sätt slippa betala skatt för varorna om ni exempelvis levererar dem till en köpare i ett annat EU-land, lämnar dem för avfallsåtervinning eller om de förstörts fullständigt genom oförutsedda händelser. Det är bara den som är godkänd lagerhållare som inte behöver betala skatt för varorna i de fallen.

Skatteverket

Till toppen