På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Anmäla avregistrering

Du ska skriftligen begära att få ditt godkännande för F-skatt återkallat och anmäla avregistrering från moms och som arbetsgivare. Om du har e-legitimation kan du göra det i Skatteverkets e-tjänst på webbplatsen verksamt.se. Om du har olika önskemål om datum för återkallandet av ditt godkännande för F-skatt och avregistreringen för moms och som arbetsgivare, måste du skriva det i din anmälan.

Datum för återkallandet och avregistreringarna blir det datum Skatteverket beslutar om avregistrering, om du inte själv angivit ett senare datum. Om du planerar att avsluta ditt företag vid en speciell tidpunkt bör du därför tänka på att kontakta Skatteverket i god tid.

Godkännande för F-skatt

Du ska begära att Skatteverket återkallar ditt godkännande för F-skatt när du byter företagsform från enskild näringsverksamhet till aktiebolag

Moms

När din momspliktiga verksamhet har upphört ska du be Skatteverket att avregistrera din enskilda näringsverksamhet från moms.

Du ska redovisa momsen för alla redovisningsperioder fram till och med dagen för avregistreringen. Du hittar avregistreringsdagen på Skatteverkets meddelande om avregistrering.

Moms på fordringar och skulder ska du ta med i den sista momsdeklarationen. Det gäller oavsett om du använder bokslutsmetoden eller faktureringsmetoden.

Har du ingen moms att redovisa fyller du i noll (0) i rutan "Moms att betala eller få tillbaka".

Periodisk sammanställning

Du ska lämna periodisk sammanställning till Skatteverket när bolaget sålt varor eller tjänster till företag i andra EU-länder. Redovisningen ska innehålla alla perioder fram till och med dagen för avregistreringen från moms.

Arbetsgivare

Du ska avregistrera dig som arbetsgivare hos Skatteverket när du inte längre betalar ut lön eller ger ut förmån som exempelvis en bilförmån.

Du ska redovisa arbetsgivaravgifter och avdragen skatt för alla redovisningsperioder fram till och med dagen för avregistreringen. Du hittar avregistreringsdagen på Skatteverkets meddelande om avregistrering.

Om du inte har betalat ut några löner fyller du i noll (0) i rutan "Summa arbetsgivaravgift" samt noll (0) i rutan "Summaavdragen skatt".

Kassaregister

När du avregistrerar ditt företag ska du även avanmäla ditt kassaregister. Det gör du på e-tjänsten för kassaregister. Ange följande uppgifter:

  • innehavarens person- eller organisationsnummer
  • kassaregistrets och kontrollenhetens identifikationsnummer.

Ändra adressen

Har du anmält en särskild skatteadress och besöksadress till Skatteverket ska du begära att Skatteverket tar bort adressen när din verksamhet upphör.

E-tjänster och ombud

Har du anmält någon som är behörig att titta på eller lämna uppgifter åt dig via Skatteverkets e-tjänster? Då ska du anmäla till Skatteverket att den personen ska avregistreras.

Du kan anmäla avregistreringen via vår e-tjänst med din e-legitimation. Du kan också skicka en skriftlig anmälan. Använd då blanketten Ändringsanmälan (SKV 4639).

Skatteverket

Till toppen