På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Lön och ersättning

På de här sidorna kan du läsa om vilka regler som gäller för olika typer av ersättningar och vilka steg du behöver gå igenom när du ska göra en löneutbetalning. Du kan även läsa om traktamente vid tjänsteresa och förmåner.

Betalar du ut ersättning för arbete på totalt 1 000 kronor eller mer under ett år till en person som har A-skatt är du skyldig att redovisa och betala arbetsgivaravgifter och skatt.

För att kunna beräkna arbetsgivaravgifter och skatteavdrag behöver du sammanställa ett underlag med information om vilka ersättningar för arbete du ska betala ut och om dessa är skattepliktiga eller inte.

Ersättningar för arbete kan vara:

  • lön
  • förmåner
  • kostnadsersättningar, till exempel traktamente och bilersättning.

Så gör du en löneutbetalning

När du ska betala ut lön behöver du veta vilka ersättningar du ska göra skatteavdrag på och hur du räknar ut vilken arbetsgivaravgift du ska betala. Se vilka steg du behöver gå igenom vid en löneutbetalning.

Så värderas förmåner

Förmåner är en skattepliktig ersättning som inte är kontanter, som en anställd får från sin arbetsgivare. Läs om hur du värderar en förmån och se hela listan med de förmåner som är aktuella.

Traktamente

Traktamente är en kostnadsersättning som du betalar ut för att täcka en anställds ökade levnadskostnader vid en tjänsteresa. Det gäller ökade kostnader för mat, övernattning och småutgifter.

Bilar och bilförmån

När en anställd för privat bruk använder bil som får disponeras på grund av anställning eller uppdrag, så uppkommer en skatte- och avgiftspliktig förmån.

Skatteverket

Till toppen