På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande kan det vara problem med att logga in på Mina sidor.

Logotyp, till startsidan

Socialavgifter vid utlandsarbete

Grundregeln är att en person omfattas av socialförsäkringen i det land han eller hon arbetar i under perioden och den som betalar ut ersättning för arbete ska betala eventuella socialavgifter till arbetslandet.  

Det finns dock vissa undantag varav utsändning är ett, och reglerna påverkas av bland annat EU:s förordning om social trygghet samt konventioner om social trygghet som Sverige slutit med andra länder.

Du ska betala socialavgifter till det land där den anställde är socialförsäkrad när arbetet utförs. Om den anställde står kvar i svensk socialförsäkring ska du betala arbetsgivaravgifter i Sverige. Vänd dig till Försäkringskassan för att få reda på vad som gäller i det enskilda fallet!

Utsändning högst ett år

Vid utsändning under högst ett år får den anställde oftast stå kvar i svensk socialförsäkring.

Arbetsgivaravgifter

Du ska då betala arbetsgivaravgifter i Sverige.  

Utsändning längre tid än ett år  

Vid utsändning under längre tid än ett år ska den anställde tillhöra arbetslandets socialförsäkring.

  • Om den anställde är EU-medborgare och utsänd till ett annat EU-land gäller istället EU-förordningen. Om villkoren i EU-förordningen är uppfyllda får den anställde stå kvar i svensk socialförsäkring i maximalt 24 månader. EU-förordningen gäller även för medborgare i EES-länderna Norge, Island och Liechtenstein samt Schweiz.
  • Om den anställde är utsänd till ett land utanför EU med vilket Sverige har konvention om social trygghet, gäller villkoren i den konventionen. I konventionerna varierar maximal tid mellan ett och fem år som en person kan stå kvar i sitt hemlands socialförsäkring.

Arbetsgivaravgifter

Du ska betala eventuella socialavgifter till arbetslandet.

  • Om den anställde får stå kvar i svensk socialförsäkring under utsändningen ska du istället betala arbetsgivaravgifter i Sverige.
Skatteverket

Till toppen