På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande kan det vara problem med att logga in på Mina sidor.

Logotyp, till startsidan

Svar på vanliga frågor

Rot- och rutarbete

Hur mycket måste jag tjäna för att kunna utnyttja maximal skattereduktion för rot- och rutarbete?

Uppskatta hur mycket rot- och rutavdrag du har möjlighet att använda

Uppskatta ditt rot- och rutavdrag

Rot- och rutarbete räknas ihop och är sammanlagt max 50 000 kronor per person och år. Exakt vilken inkomst du måste ha för att kunna utnyttja den maximala skattereduktionen är omöjligt att säga. Det beror på att det är ett antal olika faktorer, till exempel arten av inkomst, den kommunala skattesatsen och underskott av kapital, som påverkar storleken på den "nödvändiga" inkomsten.

Rot- eller rutavdraget räknas av mot kommunal och statlig inkomstskatt, statlig fastighetsskatt och kommunal fastighetsavgift.

Du kan aldrig få skattereduktion för rot- eller rutarbete med större belopp än vad du ska betala i slutlig skatt efter det att den slutliga skatten minskats med skattereduktionerna för allmän pensionsavgift, arbetsinkomst (jobbskatteavdrag) och underskott av kapital.

Skattereduktion för rot- eller rutarbete medges inte för den del av den slutliga skatten som rör allmän pensionsavgift, begravningsavgift och eventuell påförd kyrkoavgift.

För att göra en preliminär uträkning för hur mycket skatt du ska betala i år, kan du använda e-tjänsten Räkna ut din skatt. Tänk bara på att beräkningen inte ger ett slutgiltigt besked eftersom den baserar sig på händelser framåt i tiden.

Om du inte har tillräckligt utrymme för ditt rot-eller rutavdrag, det vill säga om du inte har tillräckligt mycket skatt att räkna av reduktionen mot, blir du återbetalningsskyldig för den del av den preliminära skattereduktionen som du inte har fått slutlig skattereduktion för.

Skatteverket

Till toppen