På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Svar på vanliga frågor

Räntor, utdelning, uthyrningsinkomst, lotterivinst m.m.

Vilka möjligheter har jag att göra avdrag för ränteutgifter?

Du får göra avdrag för de räntor som du betalat under inkomståret. Banker och kreditinstitut lämnar kontrolluppgift på den ränta som du betalat under året.

Det är bara för räntor på lån som du själv varit personligen betalningsansvarig för som du kan göra avdrag.

Om du begär avdrag för ränta som du inte har fått kontrolluppgift på, ska du lämna uppgift om långivarens namn i inkomstdeklarationen (t.ex. under Övriga upplysningar). Om långivaren är en privatperson, ska du också lämna uppgift om dennes personnummer eller adress.

Om du har betalat förskottsränta under 2016 som gäller senare år, får du bara dra av den del av räntan som gäller tid till och med den 31 januari 2017 i deklarationen 2017. Den del av räntan som inte är avdragsgill då får i stället dras av med ett lika stort belopp varje år under den återstående tid som förskottsbetalningen avser.

Om du har återbetalat lån i förtid och fått betala en ersättning till långivaren, räknas den ersättningen som en räntekostnad.

Skatteverket

Till toppen