Svar på vanliga frågor - Äktenskapsregistret
-
Finns det några färdiga blanketter för de handlingar jag kan lämna för registrering i äktenskapsregistret?
Nej. Ett äktenskapsförord, en gåvohandling, en anmälan om bodelning eller en bodelningshandling kan utformas på många olika sätt. Därför har Skatteverket inga färdiga blanketter. Om du behöver hjälp att utforma en handling kan du kontakta en jurist.
-
Hur mycket kostar det att registrera en handling i äktenskapsregistret och hur betalar jag ansökningsavgiften?
Det kostar 275 kronor att registrera en handling. Det finns två olika alternativ för att betala in pengarna;- Om du har Swish kan du logga in på Mina sidor där du hittar en händelse med en länk till betalning. Observera att handlingen måste ha kommit in till Skatteverket innan du ser händelsen.
- Om du inte har Swish kan du betala in pengarna på Skatteverkets bankgiro 227‑5782. Ange en av makarnas personnummer som referens. Om du vill registrera både en anmälan om bodelning och en bodelningshandling ska du betala två ansökningsavgifter, en för varje handling.
-
Vad ska vi ange för referens vid inbetalning av ansökningsavgiften?
Ange en av makarnas personnummer som referens.
-
Hur lång handläggningstid har Skatteverket för handlingar till äktenskapsregistret?
Det tar cirka 2 veckor innan du får tillbaka din registrerade ansökan om du har betalat ansökningsavgiften, ni båda har undertecknat ansökan och ärendet är rätt skött i övrigt.
-
Kan vi registrera handlingar hos er om vi är sambor eller föräldrar till ett gemensamt barn?
Nej, i äktenskapsregistret registreras bara handlingar inför, under och efter äktenskap.
-
Vad menas med enskild egendom?
Egendom kan till exempel bli enskild egendom på följande sätt:- Genom ett äktenskapsförord.
- Vid ett arv om det i ett testamente står att egendom som personen ärver ska vara enskild.
- Vid en gåva från någon annan än den andra maken om det står i gåvohandlingen att egendomen som personen får i gåva ska vara enskild.
-
Vad menas med giftorättsgods?
Makars egendom är som huvudregel giftorättsgods.Giftorättsgods är i motsats till enskild egendom något som ska ingå i en bodelning i samband med äktenskapsskillnad eller om någon av makarna dör.
-
Kan jag få ett vigselbevis, personbevis eller äktenskapscertifikat via äktenskapsregistret?
Nej. Kontakta Skatteupplysningen på telefonnummer 0771-567 567.Läs mer om folkbokföring.
-
Kan jag i äktenskapsregistret få veta om en viss person är gift och i så fall med vem?
Nej, du kan inte få veta vem som är gift via äktenskapsregistret. Kontakta i stället Skatteupplysningen på tfn 0771-567 567.
-
Hur registrerar jag en gåva?
Om du vill registrera en gåva ska du lämna in ett gåvobrev eller en annan gåvohandling i original, tillsammans med ett brev där du skriver att du vill registrera gåvan. Du ska också betala en ansökningsavgift.Skatteverket kan bara registrera gåvor mellan makar. Andra gåvobrev ska du inte skicka in.
-
Ska gåvohandlingen vara bevittnad?
Om en gåva gäller fast egendom eller tomträtt ska namnteckningarna på gåvohandlingen vara bevittnade av två personer. Det ska också klart framgå hur stor andel av fastigheten/tomträtten som sak ges bort. Kontakta gärna Lantmäteriet och fråga vilka krav de har på en gåvohandling som gäller fastigheter eller tomträtter.
-
Skickar ni vidare gåvobrevet till Lantmäteriet (när det gäller fastigheter)?
Nej, vi skickar alltid tillbaka den registrerade handlingen till ingivaren. Du får själv kontakta Lantmäteriet för att ändra uppgift om fastighetsägare hos dem.
-
Hur gör jag om jag vill överlåta en del av min fastighet till min maka eller make?
Om du vill överlåta hela din fastighet eller en del av den till din maka eller make finns det två alternativ.- Gåva mellan makar
- Bodelning
Om ni väljer att överlåta hela eller delar av fastigheten genom en gåva ska en gåvohandling upprättas och skickas in till Skatteverket för registrering. Läs mer om gåva mellan makar här:Gåva mellan makar
Öppnas i nytt fönster.Väljer ni att överlåta genom bodelning under bestående äktenskap måste man först anmäla att man har för avsikt att göra en bodelning för att sedan upprätta själva bodelningen.
Läs mer om bodelning här: Bodelning
Öppnas i nytt fönster.
-
Varför måste vi anmäla till äktenskapsregistret att vi ska bodela?
Anledningen till att man måste anmäla att man tänker göra en bodelning är att få fram en tidpunkt från vilken bodelningen ska utgå från, alltså vilka tillgångar som finns i boet den dagen anmälan om bodelning kommer in till Skatteverket. Det är också för att era borgenärer (långivare och andra som ni är skyldiga pengar) ska få information om att ni tänker bodela.
-
Vad är skillnaden mellan en anmälan om bodelning och själva bodelningshandlingen?
Du måste anmäla en bodelning om du ska dela upp boet under pågående äktenskap. Handlingen där fördelningen av vem som ska äga vad framgår (tillgångar och skulder) kallas bodelningshandling, och det är frivilligt för er att registrera den.
-
Hur bodelar vi under pågående äktenskap?
Ett villkor för att ni ska få bodela under pågående äktenskap är att ni först anmäler det till Skatteverket. Den egendom ni ägde den dag anmälan inkom till Skatteverket är den som ingår i bodelningen.
-
Hur överlåter jag en del av min fastighet till min maka eller make?
Om du vill överlåta hela din fastighet eller en del av den till din maka eller make finns det två alternativ.- Gåva mellan makar
- Bodelning
Om ni väljer att överlåta hela eller delar av fastigheten genom en gåva ska en gåvohandling upprättas och skickas in till Skatteverket för registrering. Här kan du läsa mer om gåva mellan makar:Gåva mellan makar
Öppnas i nytt fönster.Väljer ni att överlåta genom bodelning under bestående äktenskap måste man först anmäla att man tänker göra en bodelning för att sedan upprätta själva bodelningshandling. Här kan du läsa mer om bodelning här:Bodelning
Öppnas i nytt fönster.
-
Hur upphäver vi ett äktenskapsförord?
Vill ni ändra ett tidigare äktenskapsförord måste ni skriva ett nytt äktenskapsförord och ansöka om att få det registrerat. I det nya äktenskapsförordet skriver ni vad som gäller nu.