På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Förebyggande information

Du som upphandlar tjänster åt en myndighet eller ett företag kan få information om hur ett företag sköter sin redovisning och betalning av skatter och avgifter. Syftet är att hjälpa myndigheter och företag att anlita leverantörer och entreprenörer som gör rätt för sig.  

Hur fungerar förebyggande information?

Förebyggande information kännetecknas av ett nära samarbete med myndigheter och företag där Skatteverket vill underlätta för dessa att anlita leverantörer som sköter sina skatter och avgifter.

Skatteverket erbjuder en kvalificerad kontaktyta och lämnar på begäran ut offentliga uppgifter samt hjälper till med att tolka och förstå dessa uppgifter.

Med hjälp av informationen kan du som upphandlare förvissa dig om att de företag som är aktuella för uppdraget är godkända för F-skatt, är momsregistrerade, är registrerade som arbetsgivare, redovisar och betalar skatter och avgifter i rätt tid med mera.

Samarbetet ger dig också hjälp att utveckla dina rutiner att förebygga svartarbete och ekonomisk brottslighet.

Syftet med Skatteverkets förebyggande arbete är att främja ett seriöst företagande, motverka svartarbete och verka för en konkurrens på mer likvärdiga villkor.

Köpa tjänster

Använd våra e-tjänster

Statliga myndigheter, kommuner och landsting kan få offentliga företagsuppgifter elektroniskt (motsvarande uppgifterna enligt blankett Begäran/svar Offentliga uppgifter, SKV 4820) genom att skicka in en frågefil genom SHS (spridnings och hämtningssystem) eller Skatteverkets e-transportsystem.

Läs mer om tjänsten Förfrågan företagsuppgifter

Du kan också använda tjänsten ”Hämta företagsinformation”. Tjänsten är öppen för alla. Via tjänsten får du uppgifter om ett företag är godkänt för F-skatt, registrerat för moms, registrerat för arbetsgivare samt beslutade arbetsgivaravgifter för de tre senaste månaderna. Tjänsten kräver ingen e-legitimation. Du kan söka information om ett företag åt gången och får svar via mejl.

Vill du ha skriftliga uppgifter om ett specifikt företag kan du lämna din begäran till Skatteverket via blanketten Begäran/Svar Offentliga uppgifter (SKV 4820).

Träffa oss om Förebyggande information

Du som arbetar på en myndighet eller i ett företag är välkommen att kontakta oss för ett möte om hur du kontrollerar att de du anlitar sköter sina skatter och avgifter.

Se listan med din regions kontaktpersoner.

 

Skatteverket

Till toppen