På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Statistik om punktskatter

Här kan du se statistik om olika punktskatter. Du kan till exempel se hur energiskatten och koldioxidskatten har utvecklats under de senaste decennierna och hur stora övriga energi- eller miljörelaterade skatter är.  Dessutom finns här statistik om andra punktskatter såsom alkoholskatt, tobaksskatt, fordonsskatt, trängselskatt, lotteriskatt och reklamskatt.

Vill du veta mer om punktskatternas syfte?

 

Punktskatter är skatter på specifika varor och tjänster. Till skillnad från de flesta andra typer av skatter har punktskatterna ofta dubbla syften. Förutom att ge inkomster till statskassan används de ofta som ett ekonomiskt styrmedel. Inom områden där resursanvändningen eller konsumtionen har negativa effekter, till exempel för miljön eller folkhälsan, kan punktskatterna användas som ett instrument för att korrigera marknaden. Korrigeringen sker på ett ekonomiskt effektivt sätt om skatten avspeglar de så kallade externa kostnader som konsumtionen medför. De negativa aspekterna blir på så sätt inkluderade i priset för den aktuella varan eller tjänsten, och därmed också beaktade när producenterna och konsumenterna fattar sina beslut.

Skatteverket

Till toppen