På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Arbetsgivaravgifter och skatteavdrag

När du betalar ut lön och ersättning så är du som arbetsgivare skyldig att redovisa och betala in arbetsgivaravgifter och avdragen skatt till Skatteverket. Detta redovisas i en arbetsgivardeklaration och betalas till Skatteverket.

På de här sidorna kan du läsa om vilket underlag du behöver för att kunna räkna ut arbetsgivaravgifter och vilket skatteavdrag du ska göra när du betalar ut ersättning till anställda eller andra arbetstagare.

Underlag för arbetsgivaravgifter

Du ska betala arbetsgivaravgifter på bruttolönen som den anställda fått för utfört arbete och på förmånsvärden. Arbetsgivaravgiftens procentsats kan variera beroende på den anställdes födelseår. Det finns också särskilda bestämmelser om avdrag från arbetsgivaravgifter.

» Läs om hur du redovisar underlag för arbetsgivaravgifter i arbetsgivardeklarationen

Underlag för skatteavdrag

Du ska dra av skatt på bruttolönen som den anställda får för utfört arbete inklusive förmånsvärden. Skatteavdraget utgör en preliminär inkomstskatt som du betalar in till Skatteverket för din anställda. Du har också skyldighet att dra skatt på pension, ränta och utdelning.

» Läs om hur du redovisar underlag för skatteavdrag i arbetsgivardeklarationen

Beräkna arbetsgivaravgifter och skatteavdrag

Få en snabb överblick över hur du får fram summan för arbetsgivaravgifter och hur du får reda på vilken skattetabell du ska utgå ifrån när du ska göra skatteavdrag.

» Så här beräknar du arbetsgivaravgifter och skatteavdrag

Skatteverket

Till toppen