På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Vara ombud för ett företag

Som ombud för ett företag kan du via Skatteverkets e-tjänster utföra ärenden eller ta del av information för företagets räkning. På de här sidorna kan du läsa om hur du blir ombud och vad det innebär.

Som ombud kan du företräda ett företag via Skatteverkets e-tjänster i vissa skattefrågor, till exempel att deklarera elektroniskt, läsa företagets moms- och arbetsgivardeklarationer eller få åtkomst till företagets skattekonto. Observera att du automatiskt har behörighet att använda många av Skatteverkets e-tjänster för ditt företags räkning, om du är registrerad hos Bolagsverket som vd eller ensam firmatecknare.

Det är vanligt att ett ombud för ett företag är redovisningskonsult, revisor eller bokförare.

1

Vem kan bli ombud för ett företag?

Ombudet ska vara en myndig fysisk person med svenskt personnummer och ha en e-legitimation. För att kunna bli deklarationsombud får du inte vara satt i konkurs eller ha närings- eller biträdesförbud.

2

Vilken behörighet ska du ha?

Den som vill anlita dig som ombud tar ställning till vad du ska kunna göra genom att ge dig en viss behörighet. Om du till exempel ska kunna deklarera åt företaget via Skatteverkets e-tjänster är det behörigheten Deklarationsombud som är aktuell.

3

Så här blir du ombud för ett företag

Det är den som vill anlita ett ombud som meddelar detta till Skatteverket.

Populära e-tjänster för ombud

Här hittar du de tjänster som är mest aktuella just nu för dig som är ombud för ett företag. Fler tjänster finns på sidan Alla e-tjänsterlänk till annan webbplats.

I tjänsten Ombud och behörigheter kan den som vill ha ett ombud registrera detta. Du som är ombud kan se vem eller vilka du är ombud för samt avregistrera dig.

06-03

Hjälp att välja behörighet

Använd tjänsten Hjälp att välja behörighet när du vill ha hjälp med att välja vilken typ av behörighet ombudet ska ha. Du behöver inte logga in.

Informationsträffar

Skatteverket erbjuder kostnadsfria informationsträffar. På träffarna får du bland annat veta hur våra e-tjänster kan underlätta för dig som hjälper andra med redovisning. Välj målgruppen "Redovisare/Uppgiftslämnare" på sidan Hitta informationsträffar.

Hur vill du ha beslutet?

När Skatteverket har kontrollerat ombudsanmälan fattar vi ett beslut. Vi skickar beslutet som brev både till den som vill ha och till den som ska bli ombud. Om du vill ha beslutet elektroniskt kan du gå in på minameddelanden.se och skaffa en säker e-brevlåda.

Om du inte längre ska vara ombud

Både företaget och ombudet kan avregistrera ombudet. Det snabbaste sättet är att använda e-tjänsten Ombud och behörigheter. Du kan även använda en blankett. Denna finns längst ner på den här sidan.

Skatteverket

Till toppen