På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Delägare fåmansföretag

Du som är delägare i ett mindre aktiebolag, ett så kallat fåmansföretag, och äger kvalificerade andelar, ska lämna en K10-bilaga tillsammans med din privata inkomstdeklaration. Företaget lämnar en egen deklaration, Inkomstdeklaration 2.

Tips inför deklarationsinlämningen!

Du vet väl om att du som ska deklarera för första gången kan få mer information om du går på en av våra informationsträffar?

Här hittar du våra kostnadsfria informationsträffar »

Deklarera som delägare i fåmansföretag

1

Kontrollera uppgifter

Kontrollera de förifyllda uppgifterna på din inkomstdeklaration. Där finns till exempel uppgifter om det sparade utdelningsutrymmet från förra året. Använder du e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 är dessutom vissa av dessa uppgifter förifyllda.

2

Fyll i K10-bilaga

På K10-bilagan tar du upp utdelningar från företaget och vinst eller förlust som uppkommit om du sålt aktier i företaget. Bilagan hjälper dig att räkna ut hur mycket som ska tas upp i inkomstslaget tjänst respektive inkomstslaget kapital.

Med e-legitimation kan du deklarera via e-tjänsten Inkomstdeklaration 1. Du loggar in i e-tjänsten och fyller enkelt i din bilaga samtidigt som din inkomstdeklaration.

3

Lämna din deklaration

Lämna in din inkomstdeklaration och din K10-bilaga. Lämnar du in din deklaration via e-tjänsten senast den 2 maj kan du få pengar tillbaka före midsommar. Då måste du också ha anmält konto senast samma datum. Om din deklaration har tagits ut för granskning och denna inte har blivit klar kommer du inte att få dina pengar före midsommar.

Deklarera enklare

Det finns många fördelar med att använda e-tjänsterna.

  • Många uppgifter är redan ifyllda, som företagets namn och organisationsnummer.
  • Du får hjälp med beräkningar och automatisk överföring av belopp.
  • Du kan även använda våra e-tjänster om företaget som du är delägare i är ett utländskt fåmansföretag.

Bra att veta

Regler för delägare i fåmansföretag

För fåmansföretag finns speciella regler (ibland kallade 3:12-regler) som inte gäller andra företagare. Till största del handlar reglerna om hur utdelning från fåmansföretaget, eller hur den vinst eller förlust som uppkommer om du säljer ditt fåmansföretag, ska beskattas. Inkomsten ska nämligen fördelas mellan inkomstslagen tjänst och kapital.

Syftet med reglerna är att förhindra att inkomster som är arbetsinkomster behandlas som kapitalinkomster vid beskattningen. Läs vidare om vilka förutsättningar som krävs för att ditt företag ska anses vara ett fåmansföretag.

Om du inte har fått utdelning eller sålt aktier 

Skatteverket rekommenderar att du lämnar en K10-bilaga även de år du inte får utdelning eller säljer några aktier. Den del av gränsbeloppet som du inte utnyttjar under ett år får du nämligen spara till kommande år. Detta kallas sparat utdelningsutrymme. Du beräknar och sparar för att i framtiden kunna få en lägre skattekostnad. Det är möjligt att i efterhand uppdatera ditt sparade utdelningsutrymme, men detta kan vara svårt, speciellt om det gått många år.

Fåmansföretagets deklaration

Ett fåmansföretag är som alla aktiebolag deklarationsskyldigt även om det inte bedrivs någon verksamhet. Företaget ska lämna Inkomstdeklaration 2. För ett företag är det räkenskapsåret som styr när företagets deklaration ska lämnas. Deklarationstidpunkterna påverkar även när kvarskatten ska vara inbetald och när slutskattebeskedet kommer.

Är du inte längre delägare?

Är du inte längre delägare, men har ändå fått K10-bilaga? Det kan bero på att ändringen av ägarförhållandena i företaget inte anmälts till Skatteverket. Den som är behörig firmatecknare är skyldig att skicka in en ändringsanmälan till Skatteverket när det sker en förändring som påverkar ett företags registreringar. Detta görs enklast via e-tjänsten Ändra delägare på verksamt.se.

Om du inte är registrerad som firmatecknare, eller av annan anledning inte kan eller vill använda e-tjänsten, kan du i stället använda blanketten Ändringsanmälan. Om du använder blanketten Ändringsanmälan och inte är registrerad som firmatecknare är det bra om du bifogar försäljningsavtalet så att du kan styrka att du sålt dina aktier.

Är du inte längre delägare i ett fåmansföretag och ska deklarera i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1, kan du välja att ta bort K10-bilagan när du skickar in din deklaration.

Skatteverket

Till toppen